China zonnepanelen ruimte
Tech

Zo gaat China zonnepanelen in de ruimte plaatsen voor 24/7 energie

China heeft grote ambities in de ruimte. Onlangs bracht het land een plan naar buiten om de aarde van zonne-energie te voorzien met zonnepanelen in de ruimte. Wat is China precies van plan? Hoe realistisch en hoe vergevorderd zijn de plannen? We zochten het voor je uit.

24/7 zonne-energie uit de ruimte

De gedachte achter het project is dat zonnepanelen in de ruimte veel meer rendement kunnen halen. Zonnepanelen op aarde wekken zoals bekend alleen zonne-energie op als de zon schijnt. Dus is simpel gesteld het rendement ’s nachts en op bewolkte dagen weinig tot niets.

In de ruimte geldt dat niet. Zonnepanelen in de ruimte krijgen ongehinderd 24/7 zonlicht om op te vangen. Ze halen dus simpelweg het maximale rendement.

Zonnepanelen project sluit aan bij  Chinese ruimtevaartprogramma

Volgens de site van de meestal goed ingelichte financieel dienstverlener Bloomberg gaat Longi Green Energy Technology Company, een bedrijf in de Chinese stad Xi’an, het zonnepanelenproject opzetten. Het project is gebaseerd op fotovoltaïsche cellen: een fotovoltaïsche cel – ook wel PV-cel – is een type zonnecel dat licht in elektriciteit omzet.

De president van de China Space Foundation, Wu Zhijian, zei dat de plannen mooi aansluiten bij het bestaande Chinese ruimtevaartprogramma. Daarnaast is het hopelijk zo, dat het de mensheid als geheel een stap dichter bij een duurzame wereld helpt.

China zonnepanelen ruimte

Hoe concreet zijn de plannen?

Er is al een succesvol model gebouwd voor het project. Een team van de Xidian Universiteit hielp mee: zij vonden een manier om zonlicht hoog boven de aarde op te vangen en om te zetten in microgolfstralen. Daarna sturen receptoren de stralen naar het aardoppervlak.

Op het gebied van tijdlijnen zijn de plannen helaas nog wat minder concreet; het is nog onbekend wanneer we precies de eerste zonnepanelen in de ruimte mogen verwachten. De uitdaging is dat de zonnepanelen op zo’n 36.000 kilometer van de aarde komen. En dat kost nu eenmaal veel meer geld en inspanning dan ze op een willekeurig dak plaatsen.

Amerika zit ook niet stil

China is flink ambitieus op ruimtegebied. Naast de zonnepanelen in de ruimte zijn ze bezig meerdere nieuwe maanmissies op te zetten. Amerika wil China graag overtreffen in de ruimte en het is waarschijnlijk geen toeval dat ook in Amerika nu een aantal stevige ruimtevaartprojecten lopen. Denk daarbij aan het NASA-project Artemis, waarbij het de bedoeling is een permanente maanbasis neer te zetten. De derde ruimtevaart grootmacht, Rusland is voorlopig te druk met andere zaken.