maan
Tech

China ontdekt Helium-3 en nog onbekend mineraal op de maan

China lanceerde op 23 november 2020 een verkenner die op de maan bodemmonsters moest verzamelen. De ruimtesonde, Chang’e 5 genaamd, heeft inmiddels meerdere onderzoeken op het maanoppervlak gedaan en de resultaten zijn verbazingwekkend. Chang’e 5 heeft Helium-3 ontdekt, een mineraal dat op aarde zeer zeldzaam is, maar van grote waarde kan zijn als energiebron voor onze planeet.

De Chang’e 5 maanmissie

Het bodemmonster werd genomen op een plek waar vulkanische activiteit is geweest. China boorde een 6,5 meter diep gat in het maanoppervlak en verzamelde monsters die op aarde werden geanalyseerd. In het monster, dat 1,73 kilo woog, werd Helium-3 aangetroffen, een zeldzaam mineraal dat een belangrijk element is voor kernfusie. Tijdens kernfusie kunnen grote hoeveelheden energie vrijkomen.

Naast Helium-3 werd ook een nieuw en onbekend mineraal ontdekt. De ontdekking werd door China met 33 wetenschappelijke organisaties gedeeld, en zal zeer waarschijnlijk bij gaan dragen aan de ontwikkelingen met betrekking tot een toekomstige energiebron. Kernfusie wordt gezien als een mogelijke bron van energie. We maken nu gebruik van kernsplitsing, maar dat geeft een hoop radioactief afval.

Energiebron op de maan

Bij kernfusie komt veel energie vrij door atomen die met elkaar versmelten. Dit levert geen radioactief afval op, wat in het geval van kernsplitsing wel zo is. Als er grote hoeveelheden Helium-3 in de maan zit dan zou het kunnen betekenen dat er in de toekomst door meerdere landen maanmissies worden georganiseerd. China is het derde land dat een onbekend mineraal heeft ontdekt op de maan. Eerder waren dat Rusland en de Verenigde Staten.

Met de huidige energiecrisis is dit nieuws met bovenmatige interesse ontvangen. Als het in de toekomst mogelijk is om energie door kernfusie op te wekken dan kan het zomaar mogelijk zijn dat er af- en aan ruimtesondes naar de maan worden gestuurd om naar Helium-3 te boren. Het klinkt als een science-fiction verhaal, maar dit zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. We zullen dan in ieder geval niet meer op energie te hoeven besparen.

maan