Tech

ChatGPT: teksten schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie

ChatGPT teksten schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie staat nooit stil. De meest recente ontwikkeling op dit gebied is ChatGPT, een chatbot dat in staat is om vragen te beantwoorden en teksten te schrijven. Deze nieuwe tool wordt vooral door Google gezien als een serieuze bedreiging. Ook onderwijsinstellingen luiden de noodklok, want dit systeem is in staat om complete werkstukken te schrijven. Wij hielden ChatGPT even onder een vergrootglas.

Chatbot van OpenAI

OpenAI is een onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie met als doel om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te versnellen ten behoeve van het welzijn van de mensheid. Het instituut werd opgericht in 2015 door een groep bekende tech ondernemers, onder wie Elon Musk en Sam Altman, en heeft sindsdien verschillende bekende projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie ontwikkeld, zoals taalmodellen, chatbots en spelagents. Het instituut streeft naar het creëren van veilige en ethisch verantwoorde toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Je verwacht het misschien niet, maar de alinea dat je hierboven hebt gelezen is geschreven door ChatGPT. Dit ingenieuze staaltje kunstmatige intelligentie is dus mede ontwikkeld door Elon Musk, en niet iedereen is daar blij mee. Het is echter wel zo dat dit systeem meer kan dan alleen teksten schrijven. De tool kan voor verschillende doeleinden worden toegepast, zoals je hieronder kunt zien in het filmpje.

Gesprekken voeren met ChatGPT

ChatGPT (Generative Pre-Trained Transformer) wordt omschreven als een virtuele assistent. Het kan je huiswerk doen, gedichten genereren, maar je kunt ook vragen stellen en gesprekken voeren. Vooral de laatste twee opties zijn volgens Google een bedreiging, wat een logische gedachte is, want op dit moment is Google de grootste zoekmachine ter wereld. In de New York Times heeft de topman van Google, Sundar Pichai eerder zijn zorgen geuit.

Naast ChatGPT heeft OpenAI ook andere tools ontwikkeld, zoals Dall-E 2, dat in staat is om digitale kunstwerken te genereren. De intelligente chatbot van het bedrijf is het bewijs dat de ontwikkeling van AI niet stilstaat. Als je ChatGPT wilt proberen dan ga je simpelweg naar de website van OpenAI, en maak je een account aan. Daarna kun je kennismaken met de mogelijkheden van deze innovatieve tool.