Crypto

ChatGPT CEO lanceert crypto project & X ziet forse stijging in gebruikers

chatgpt-ceo-crypto-project-x-gebruikers-stijgt
(Foto: YouTube @Bloomberg_Live) Sam Altman, CEO van ChatGPT.

In Money Monday van week 31 kijken we eerst naar de recente cijfers die suggereren dat Nederlandse fabrikanten minder optimistisch zijn over de toekomst dan in juni. Daarna kijken we naar de volgende renteverhoging van de Federal Reserve om de inflatie te bestrijden. Tot slot kijken we onder andere naar de stijging van het aantal gebruikers van Twitter na de rebranding en Worldcoin, de crypto munt van de CEO van ChatGPT.

Nederlandse fabrikanten opnieuw minder positief

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de Nederlandse fabrikanten opnieuw minder positief dan in de voorgaande maand. Volgens de gegevens daalde de index van het producentenvertrouwen van 1,0 in juni naar nu 0,1 in juli, wat het laagste niveau is sinds maart 2021. Volgens de gegevens is het producentenvertrouwen in juli met 1,4 ook het laagste in het 20-jarig gemiddelde geworden.

Het rapport benadrukt dat, hoewel alles negatief is, de meerderheid van de fabrikanten hun orderpositie eerder als sterk dan als zwak beschouwt, waardoor ze een toename van de vraag verwachten in de komende drie maanden. Tot slot is het producentenvertrouwen volgens de gegevens het laagst in de sector bouwmaterialen en het hoogst in de sector elektrotechnische producten en machines.

Fed stemt in met renteverhoging

In een nieuwe enorme klap heeft de Federal Reserve de langverwachte renteverhoging goedgekeurd. De verhoging met een kwart procentpunt brengt de rente op een doel ergens tussen 5,25% en 5,5%. Beleidsmakers wisten dat dit eraan zat te komen, maar velen hadden niet verwacht dat het in juli zou gebeuren en voorspelden liever september of de latere maanden van het jaar.

Volgens Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, was deze verhoging hard nodig en heeft de centrale bank dit pas besloten nadat ze de gegevens grondig had bestudeerd. Daarnaast zei Powell dat de inflatie sinds vorig jaar inderdaad is afgenomen, maar dat de doelstelling van 2% nog een lange weg te gaan heeft. Tot slot zeggen experts dat er nog een enorme verhoging komt voor de feestdagen.

Meer inkomsten en update over arbeidsmarkt

Het verdienseizoen gaat door met de publicatie van rapporten van een aantal van de meest populaire namen, waaronder Amazon en Apple. Daarnaast zullen de laatste updates over de arbeidsmarkt worden onthuld, waaronder het JOLTS-rapport (Job Openings and Labor Turnover Survey), een rapport dat telt hoeveel nieuwe banen werden geopend, wat een belangrijk inzicht geeft in de toestand van de banenmarkt.

Tot slot zal de Purchasing Managers Index (PMI) worden gepubliceerd, die de verandering van maand tot maand meet in de economische activiteit binnen de productiesector, wat beleggers een belangrijk inzicht geeft in de huidige staat van de Amerikaanse productiesector.

Voormalig Twitter ziet gebruikersaantal aller tijden

Na de rebranding van Twitter naar X, onthulde Elon Musk gegevens die suggereren dat X een All-Time High maandelijkse gebruikers van 541.562.214 zag. De aankondiging komt ook op een moment dat Mark Zuckerberg’s rivaal van X, bekend als Threads, een enorme daling van het aantal gebruikers ziet. Daarnaast zei Musk dat een van de factoren die hebben bijgedragen aan zijn succes het verwijderen van een aanzienlijk aantal nep-bots is.

Aan de andere kant is de S&P 500 dankzij de activiteit van de afgelopen week met 19% gestegen in 2023, nadat deze in 2022 met 19% was gedaald. De Amerikaanse aandelen veerden vrijdag ook op na de aankondiging van een renteverhoging. Op weekbasis stijgt de S&P 500 met 0,25%, de Dow Industries met 0,17% en de Nasdaq met bijna 1,25%, wat duidt op veerkracht in de aandelenmarkt.

CEO van ChatGPT lanceert cryptoproject

Worldcoin, dat bedoeld is om een wereldwijd verificatiesysteem te bieden, werd gelanceerd door Sam Altman, de CEO van ChatGPT. Onmiddellijk na de lancering kreeg de crypto munt echter te maken met massaal verzet van critici over de hele wereld, met name gegevensactivisten. Hierdoor is de prijs van de munt gedaald van een All Time High van $3,58 naar $2,26, wat neerkomt op een daling van bijna 37% binnen slechts een week.

Aan de andere kant heeft Bitcoin het moeilijk om de grens van $30.000 te passeren, grotendeels door een gebrek aan handelaren die erin investeren na de renteverhoging door de FED. Daarnaast wacht de markt ook nog op de belangrijke winstrapporten van grote bedrijven.