chatgpt-aandelenmarkt-voorspellen-investeren
Geld & Carrière

ChatGPT blijkt aandelenmarkt extreem goed te kunnen voorspellen

Kunstmatige intelligentie tools hebben zichzelf in korte tijd bewezen als onmisbaar voor verschillende industrieën. Nu heeft een finance professor van de Universiteit van Florida, Alejandro Lopez-Lira, ontdekt dat grote taalmodellen zoals ChatGPT nuttig kunnen zijn bij het voorspellen van de aandelenkoersen. Maar wat gaat de impact zijn van Artificial Intelligence op investeringsmarkten volgens deze professor? 

ChatGPT als voorspellingsmodel

Lopez-Lira ontdekte dat door het analyseren van nieuwsberichten en andere relevante informatie, ChatGPT de mogelijke impact van bepaalde gebeurtenissen op een aandeel kan voorspellen. Hierdoor was het voor de professor mogelijk om de koersontwikkeling van de volgende dag beter voorspellen. Deze voorspellingen van kunstmatige intelligentie kunnen investeerders dus helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over het kopen of verkopen van aandelen.

Hoewel het niet het oorspronkelijke doel was van OpenAI, blijkt ChatGPT misschien wel de toekomst te worden van het investeren. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en machine learning hebben beleggers en analisten steeds meer toegang tot geavanceerde tools en technologieën die hen kunnen helpen om betere beleggingsbeslissingen te nemen.

kunstmatige intelligentie voor investeren

De toekomst van de financiële sector

Het succes van ChatGPT in het begrijpen van financieel nieuws en de impact ervan op de aandelenkoersen zou kunnen leiden tot het verlies van banen in de financiële sector. Goldman Sachs schatte al dat ongeveer 35% van de financiële banen geautomatiseerd kan worden door AI. Hoewel het nog niet helemaal zeker is of AI ook beter is dan doorgewinterde investeerders, kan het ze mogelijk wel helpen.

Lopez-Lira merkte op dat geavanceerde beleggers nog geen machine learning gebruiken in hun handelsstrategieën. Dit zou handig kunnen zijn omdat dit de emotie tijdens het investeren wegneemt. Hij zou zich niet verbazen als de voorspelbaarheid van ChatGPT in de komende maanden afneemt omdat bedrijven deze technologie gaan integreren. Hoe meer mensen dit soort tools gebruiken, hoe efficiënter de markten zullen worden, waardoor de voorspelbaarheid van de rendementen zal afnemen. chatgpt investeringen voorspellen