Geld & Carrière

Waarom horen we nooit wat over multimiljardair Charlene de Carvalho-Heineken?

anonimiteit-rondom-charlene-de-carvalho-heineken
(Foto: Depositphotos)

De Quote 500 met meest vermogende Nederlanders is vandaag weer bekend gemaakt. Het zal geen verrassing zijn, maar Charlene de Carvalho-Heineken staat nog altijd fier bovenaan. Maar waarom horen we de andere 364 dagen van het jaar helemaal niets van deze mysterieuze vrouw?

Met een geschat vermogen van 14,2 miljard euro is ze veruit de rijkste Nederlander. Als eigenaresse en erfgename van het wereldberoemde biermerk is dat natuurlijk ook niet gek. Interviews geven doet ze zelden tot nooit. In 2014 trad ze voor heel even uit de anonimiteit en gaf ze een interview aan het Engelse Fortune.

Volledige anonimiteit voor Charlene de Carvalho-Heineken

Charlene de Carvalho-Heineken werd in 1954 geboren als dochter van Freddy Heineken en Lucille Cummins. Ze groeide op in een welgesteld gezin en volgde een studie rechten aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie trok ze de wijde wereld in en volgde ze nog de studie Frans in Genève en fotografie in Londen.

De Nederlandse self made heiress was nauwelijks bij het bedrijf betrokken. Ze bekleedde een symbolische functie binnen het bedrijf, maar hield zich zeer bewust buiten de schijnwerpers. Grote reden hierachter? De beruchte Heineken-ontvoering die in 1983 plaatsvond. Ze vond anonimiteit in de Britse bankier Michel de Carvalho, met wie ze begin jaren tachtig in Zwitserland trouwde en naar Londen verhuisde.

In tegenstelling tot haar flamboyante vader krijgen we dus weinig mee van hun privéleven. Ze geeft zelden interviews en ook op officiële evenementen is ze sporadisch te zien. Zo kunnen we dus concluderen dat het haar ondanks haar buitenproportionele vermogen wel gelukt is om haarzelf in anonimiteit te bewegen.

anonimiteit-rondom-charlene-de-carvalho-heineken
(Foto: Unsplash)

Verantwoordelijke voor groei van het bedrijf Heineken

Hoe ze uiteindelijk in het bedrijf rolde weten we wel. Begin januari 2002 kwam vader Freddy Heineken te overlijden. Na één week van bezinning en nadenken besloot ze het aandelenpakket van haar vader ter waarde van 3,7 miljard te accepteren. Op 47-jarige leeftijd ruilde ze haar taken van huismoeder in voor een carrière als eigenaresse van Heineken.

Ondanks haar voorkeur voor anonimiteit, treedt Charlene binnen Heineken op de voorgrond. Sinds haar aanstelling verdriedubbelde de omzet binnen een paar jaar, ging ze met de grove bezem door het bedrijf en staat ze bekend om haar directe manier van communiceren.

Inmiddels is Charlene 69 jaar en denkt ze na over de toekomst van het bedrijf. Zoon Alexander Alfred Charles de Carvalho (39) lijkt de beste papieren te hebben. Hij schijnt sinds dat hij 8 jaar is al de aandelenkoers van Heineken te volgen.