Tech

Changpeng Zhao: het brein achter de grootste cryptobeurs Binance

Changpeng Zhao Binance

Changpeng Zhao, in de crypto wereld beter bekend als CZ, heeft een verhaal dat past bij een Hollywoodfilm. Van niet eens genoeg geld om verse melk te drinken tot oprichter en CEO van de grootste cryptobeurs ter wereld; Binance. CZ heeft een ongelooflijke lange weg afgelegd om te komen waar hij nu is. Maar wie is Changpeng Zhao nou eigenlijk?

Het bescheiden begin van Changpeng Zhao

CZ komt oorspronkelijk uit China, maar verhuisde als tiener naar Canada en haalde zijn bachelor in computerwetenschappen aan de McGill University in Montreal. Hoewel hij al technisch onderlegd was, moest CZ verschillende baantjes nemen, zoals werken bij een benzinestation en fastfoodketen om zijn schoolgeld te kunnen betalen.

In een interview vertelde CZ over zijn armoede in die eerste jaren. Hij vertelde dat zijn vader tijdens de culturele revolutie uit zijn land was verbannen en dat ze drie dagen buiten de Canadese ambassade moesten wachten om een visum te krijgen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CZ_Binance (@changpengzhao)

CZ als technisch ondernemer

Ondanks de tegenslagen zette CZ door en werkte hard, om uiteindelijk een succesvolle ondernemer in de financiële technologiesector te worden. Na zijn afstuderen liep hij stage bij een onderaannemer van de beurs van Tokio. Daarna werkte hij als ontwikkelaar voor Bloomberg Tradebook.

In 2005 startte CZ zijn eerste onderneming, Fusion Systems. Dit bedrijf focuste zich op consultancy voor bedrijven in de financiële technologie sector. Zhao verliet dit bedrijf in 2013 om aan de slag te gaan als Chief Technology Officer van Okcoin, een van de eerste handelsbeurzen binnen crypto. Ook maakte Changpeng onderdeel uit van het oprichters team van Blockchain.info, een van de eerste crypto wallets.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CZ_Binance (@changpengzhao)

De oprichting van Binance

Changpeng Zhao richtte Binance op in 2017 en hielp het als snel naar grote successen op te schalen. Binance, aanvankelijk gevestigd in China, verplaatste zijn basis al snel naar Japan en vervolgens naar Malta vanwege de regelgeving. De eigen munt van Binance is BNB en is door de dominante positie van Binance in de afgelopen jaren flink in waarde gestegen.

Binance is momenteel de grootste crypto beurs qua handelsvolume, en CZ heeft het platform naar de top gestuwd. Aan de ambitie van Zhao valt niet te twijfelen. Het bedrijf is druk bezig met het investeren en overnemen van andere projecten binnen crypto en wordt gezien als de meest dominante speler in de cryptowereld. Als grootaandeelhouder van Binance wordt Changpeng Zhao zijn vermogen op een bizarre 30 miljard geschat! Dit is aanzienlijk meer dan de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Binance (@binance)