carnivoor dieet
Health

Het carnivoor dieet: dit zijn de voor- en nadelen

Als je een liefhebber van vlees bent, en van plan bent om af te vallen, dan is het carnivoor dieet misschien iets voor jou. Reguliere diëten bestaan over het algemeen uit een combinatie van dierlijke en plantaardige bronnen. Maar dit dieet, dat voornamelijk uit dierlijke bronnen bestaat, is steeds meer in opkomst. Dit artikel leest het beste weg tijdens het eten van een paar spareribs.

Wat het carnivoor dieet?

Dit dieet bestaat voornamelijk uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte en eieren. Koolhydraten, groenten en fruit zijn uitgesloten, die passen niet in dit dieet. Door het gebrek aan koolhydraten val je sneller af. We schreven eerder al over Liver King, die een carnivoor dieet predikt. Er is een vergelijking met een ketogeen dieet, alleen tijdens dit dieet wordt er wel groente en fruit gegeten. Dit dieet is wat extremer.

Alle soorten vlees zijn toegestaan, al is het raadzaam om het bij een slager te kopen en niet op jacht te gaan naar de plaatselijke buurtkat. Het feit dat je tijdens dit dieet snel afvalt is een voordeel, maar er zitten ook andere gezondheidsvoordelen aan vast. Onderzoeken hebben aangetoond dat een carnivoor dieet verschillende welvaartsziekten ‘aanpakt’. Er zitten ook beoogde nadelen aan dit dieet vast; lees snel verder.

carnivoor dieet vlees

Wat zijn de voordelen van een carnivoor dieet?

Als je graag achter de barbecue staat om de lekkerste stukken vlees te grillen, of jezelf graag volvreet in het Texas Cowboy grill restaurant, dan is dieet op jouw prachtige lijf geschreven. Maar ook als je last hebt van diabetes type 2, of een prikkelbare darm hebt, dan kun je met dit dieet voordelen ervaren. Er wordt ook geëxperimenteerd met dit dieet door mensen die bepaalde immuunziekten hebben. Je leest hier een hypothese over het carnivoor dieet.

Het carnivoor dieet is dus niet alleen goed voor het verliezen van vet. Er zitten meer bijkomstige voordelen aan vast die het zeker de moeite waard maken om te proberen. Een hogere energie, vermindering van darmklachten en een stabielere bloedsuiker waren de effecten waar de meeste mensen al snel mee te maken kregen. Dat is dus positief! Maar er zitten ook kanttekeningen aan dit dieet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@bren.fifty8)

Wat zijn de nadelen van een carnivoor dieet?

Naast de vele voordelen van dit dieet zitten er ook een aantal nadelen aan vast waar rekening mee gehouden moet worden. Diëtisten en voedingsdeskundigen wijzen dit dieet af omdat het te eenzijdig zou zijn. Ze hebben het hierbij vooral over de negatieve effecten op langere termijn, zoals het gebrek aan vitamine C en essentiële voedingsvezels. Ook het gebrek aan belangrijke mineralen zijn volgens hen niet goed.

Je moet ook geestelijk erg sterk in je schoenen staan om dit dieet vol te houden. In de eerste weken zal het geen probleem zijn, maar je bent zo gewend aan koolhydraten, groente en fruit dat je het echt gaat missen. De beperkte keuze aan voedsel en de bijeffecten vergen vooral in de eerste periode veel van je. Maar het is de moeite waard om eens te proberen.

carnivoor dieet kebab