cardio na krachttraining
Health

Cardio na krachttraining: dé 3 belangrijkste voordelen

“Moet je cardio na krachttraining doen?” Dit is een vraag die door veel sporters gesteld wordt. Het antwoord erop kan van invloed zijn op hoeveel je uit je trainingen haalt. Sommigen zeggen dat cardio voor krachttraining het beste werkt omdat je gelijk een warming-up in je training hebt. Maar klopt dit wel?

Cardio na krachttraining afhankelijk van je fitnessdoelen

De waarheid is – er is geen perfecte manier. De beste methode hangt af van je doelen en voorkeuren voor trainingen. In dit artikel gaan we iets dieper op wat de beste manieren zijn om cardio te verwerken in je trainingsroutine, en wat de voordelen daarvan zijn.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is – “wil ik conditie opbouwen of mij alleen richten op spiergroei?” De meeste trainers en fitnessexperts zullen je adviseren om voor spiergroei cardio te doen na je krachttraining. Doe je het omgekeerd, zullen je spieren al vermoeid zijn nog voordat je aan je krachttraining begint.

cardio na krachttraining

1. Spiermassa opbouwen

Als je eerste doel is om gewicht te verliezen, is het dus slim om eerst cardio te doen. Echter, als je doel is om je spiermassa te vergroten, doe dan eerst krachttraining. Het komt hierop neer – datgene wat de prioriteit heeft krijgt de voorkeur om als eerste te trainen. Je wil tenslotte de meeste energie steken in hetgeen wat je wil bereiken.

cardio na krachttraining

2. Vet verliezen

Cardio na krachttraining is niet alleen ideaal als je spiermassa wil opbouwen. Ook is het een goede manier om snel en effectief vet te verliezen. Als je na een intense krachttraining nog even aan je conditie werkt, werkt dat als een boost voor je metabolisme. Hierdoor verbrandt je nog sneller energie, waardoor je dus ook sneller vet verliest.

cardio na krachttraining

3. Het beste van twee werelden

Als we het hebben over fitness feiten en fabels, is er in ieder geval één ding waar de wetenschap kristalhelder over is: het doen van beide is goed voor je gezondheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat een combinatie van beide het beste is voor je algehele gezondheid, het vergroten van spiermassa en lichaamsvet verminderen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zowel cardio als krachttraining met volledige intensiteit wil doen. Als dat het geval is, raden we aan om ze op verschillende dagen aan te pakken. Hierdoor geef je je lichaam genoeg tijd om te herstellen. Kijk goed wat voor jou het beste voelt, en nog belangrijker, wat werkt.

cardio na krachttraining

Werk aan je gezondheid

Dat je dit artikel aan het lezen bent betekent dat je op zoek bent naar de beste manieren om je sportieve leven in te vullen. Of je nou een sixpack wil opbouwen of gewoon calorieën wil verbranden – er zijn oneindig veel manieren om hieraan te werken.