Health

Zoveel calorieën eten Tour de France wielrenners op een etappe-dag

Zoveel calorieen eten wielrenners tijdens een Tour de France etappe
Foto: Instagram / @letourdefrance

Na de rustdag gisteren trekt de Tour de France vandaag weer verder. Tijdens de meest uitdagende en prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld leveren de renners enorme inspanningen. Ze verbranden tijdens zware etappes tot wel 8.000 calorieën. Hoe vul je dat aan? Met andere woorden: wat eten wielrenners eigenlijk allemaal voor, tijdens en na een etappe?

Voedingsdeskundigen maken schema’s op maat

Ooit was het zo dat wielrenners voornamelijk pasta en biefstukken aten, maar moderne wielerteams hebben tegenwoordig voedingsdeskundigen in dienst die voor elke renner persoonlijk op maat een voedingsschema maken. Daarnaast hebben de topklasse wielerteams eigen koks om gezonde voeding voor de renners te bereiden.

Het dieet van een wielrenner tijdens de Tour de France is geen eenvoudige zaak. Het is best een klus de 5.000 tot 8.000 calorieën op een dag optimaal aan te vullen. Het vergt planning, discipline en bewuste keuzes om ervoor te zorgen dat wielrenners optimaal kunnen presteren op het hoogste niveau.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tour de France™ (@letourdefrance)

Voor de etappe koolhydraten en eiwitten voor energie en herstel

Voorafgaand aan een etappe is het belangrijk dat wielrenners hun energievoorraden zo goed mogelijk vullen. Ze eten een stevig ontbijt dat rijk is aan koolhydraten, zoals havermout, fruit, brood en yoghurt. Koolhydraten zijn essentieel voor het leveren van energie tijdens de rit.

Daarnaast consumeren ze ook eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, magere vleeswaren en zuivelproducten. Eiwitten helpen bij het spierherstel na inspanning en ondersteunen de spieropbouw.

Tijdens de etappe snelle energie met gels, repen en dranken

Tijdens de rit hebben wielrenners behoefte aan snelle en gemakkelijk verteerbare energie. De renners moeten tijdens zware etappes op een inname van zo’n 90 gram koolhydraten per uur uitkomen. Dat gaat voornamelijk in de vorm van sportdranken, gels en energierepen die rijk zijn aan koolhydraten. Deze producten leveren directe energie en helpen uitputting te voorkomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Na de etappe herstelmaaltijden

Na een zware etappe hebben wielrenners behoefte aan een uitgebalanceerde maaltijd om hun spieren te herstellen en energievoorraden aan te vullen. Vaak krijgen ze direct na de etappe een herstel shake: snel opneembare eiwitten en koolhydraten.

Ook de avondmaaltijd is rijk zijn koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. De basis is vaak quinoa, aardappelen of (spelt)pasta. Eiwitten uit mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten dragen bij aan het spierherstel en de opbouw. Gezonde vetten, zoals avocado en noten, bieden extra voedingsstoffen en ondersteunen de algehele gezondheid.

Supplementen tijdens de Tour

Naast de reguliere maaltijden maken professionele wielrenners ook gebruik van supplementen om hun energie en voedingsstoffen op peil te houden. Zoals vitamines, mineralen en antioxidanten om hun algehele gezondheid te ondersteunen en tekorten te voorkomen. Daarnaast creatine en cafeïne; twee van de weinige toegestane middelen die bekend staan als prestatie verhogend.