nijmeegse-vierdaagse-wandelen
Health

Zoveel calorieën verbrand je met de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse vierdaagse is weer volop in gang. Of moet het dit jaar eigenlijk de Nijmeegse driedaagse heten? Door de extreme hitte van afgelopen dinsdag had de organisatie op advies van van het weer adviesteam besloten om de eerste dag te schrappen. De temperaturen zijn zelfs hoger gemeten dan in 2006. Het jaar waarin twee wandelaars overleden en veel mensen onwel werden. Het werd toen 32 graden

Handige uitreken tool

Zweten, puffen en kreunen. Dat zal je zeker doen tijdens de wandeltochten. Gelukkig ben je niet alleen, want duizenden mensen wandelen uren per dag. Een voordeel is dat je ontzettend veel calorieën tijdens deze wandelsport verbrand. 

weegschaal-wegen

Natuurlijk zijn we niet allemaal hetzelfde gebouwd en zal je buurman misschien veel meer calorieën verbranden omdat hij wat zwaarder is. Wandeltraining.nl heeft een hele handige tool voor jou gemak om dit uit te rekenen. Hiervoor moet je eerst de MET-waarde nagaan: de hoeveelheid verbrande kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht, per aantal uur.

Hoeveel calorieën verbrand je gemiddeld?

De Nijmeegse Vierdaagse kent 4 afstanden. 30 kilometer als je het rustig aan wilt doen, 40 kilometer voor de gevorderde en 50 kilometer voor de diehards. Je moet daarnaast ook een vroege vogel zijn, want de 50 kilometer gaat als tussen 4 en 4.30 uur van start.

Om uit te rekenen hoeveel calorieën je gemiddeld verbrand gaan we even uit van een gewicht van 70 kilo. Libelle.nl heeft voor jou uitgezocht hoeveel calorieën je verbrand met welke afstand.

Rustig tempo Nijmeegse Vierdaagse

Loop je de Vierdaagse van 30 kilometer, dus ongeveer zo’n 6 uur lang op een rustig tempo? Dan verbrand je 1.050 calorieën per dag. Met 3 dagen is dat 3.1050 calorieën. 

Met de 40 kilometer op een rustig tempo verbrand je ongeveer 1400 calorieën per dag. In de 3 dagen zouden dat ongeveer 4.2000 calorieën zijn. En met 3 keer de 50 kilometer-route op rustig tempo lopen verbrand je 3 x 1.750 calorieën per dag= 5250 calorieën totaal. 

wandelen

Stevig wandelen Nijmeegse Vierdaagse

Onder stevig wandelen wordt een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur verstaan. Daar verbrand je volgens het Voedingscentrum 4,3 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht mee.

Met een rustig tempo is dat 3,5 calorieën per uur. Als we  weer uitgaan van een gewicht van 70 kilo, zou je na 1 uur wandelen al 301 calorieën hebben verbrand. Dat is bijna net zoveel als een portie friet (wel dan helaas zonder mayo).

Nijmeegse Vierdaagse