bulken spiermassa effectief vergroten
Health

Gezond bulken: effectief je spiermassa vergroten doe je zo

Als jij geen progressie in de sportschool ziet, kan het zijn dat je te weinig calorieën binnen krijgt. Om spieren te krijgen moet je lichaam namelijk genoeg bouwstoffen binnenkrijgen om spieren te kweken. Deze bouwstoffen krijgt je lichaam uit calorieën, dus om spieren te krijgen, moet je meer calorieën binnenkrijgen dan dat je calorieën verbrandt. Het proces van een calorie overschot hebben om spieren te krijgen heet bulken. Maar hoe kan je eigenlijk het beste bulken?

Dit moet je eten tijdens een bulk

Het is aan te raden om ongeveer 300 extra calorieën per dag toe te voegen aan je dieet, afhankelijk van je specifieke doelen en energiebehoefte. Sommige mensen kiezen er voor om hun calorieën binnen te krijgen door voedsel te eten met veel suikers, omdat hier vaak meer calorieën in zitten. Het is echter belangrijk om de juiste soorten voedsel te eten tijdens een bulkfase.

Proteïne is essentieel voor spierherstel en groei, dus zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijk voedsel eet, zoals vlees, vis, eieren, en plantaardige eiwitbronnen. Het is daarnaast handig om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt bij te houden in een app, zodat je weet dat je voldoende gegeten hebt op een dag. MyFitnessPal is bijvoorbeeld een populaire app onder sporters om hun voeding bij te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chris Bumstead (@cbum)

Tips voor het bulken en spiermassa vergroten

Als je moeite hebt om voldoende calorieën binnen te krijgen, kan het helpen om vloeibare calorieën te nemen. Het maken van een eiwit shake kan je enorm helpen om aan de juiste hoeveelheid calorieën te komen. Als je echt geen hap meer weg kunt krijgen, is het waarschijnlijk toch nog mogelijk om wat slokken van een shake vol met calorieën te nemen.

Het is daarnaast aan te raden om zo vroeg mogelijk op de dag te beginnen met eten als je in een bulkfase zit. Als je lang wacht met eten of zelfs aan intermittent fasting doet, kan het moeilijk zijn om voldoende calorieën binnen te krijgen op een dag.

Dirty bulk is geen gezond idee

Sommige mensen kiezen voor een dirty bulk, waar ze veel meer dan 300 extra calorieën binnen krijgen met als doel om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden. Echter zal een groot deel van deze gewichtstoename vet zijn, en niet spiermassa. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en je sixpack zal uiteraard snel weg gaan.

Een dirty bulk concentreert zich vaak op het eten van ongezonde voedingsmiddelen, zoals fastfood. Dit kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen en vitamines die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid en spiergroei. Het is dus voor je gezondheid af te raden om aan een dirty bulk te beginnen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chris Bumstead (@cbum)