Geld & Carrière

Is 21% btw niet veel te veel? We vergelijken het met andere Europese landen

btw-vergelijking-europese-landen
(Foto: Freepik)

Belastingen, we hebben er allemaal mee te maken. Zo betaal je over vrijwel alles wat je koopt belasting over toegevoegde waarde, beter bekend als btw, van 21%. Maar hoe zit dat eigenlijk in andere Europese landen? Anders gezegd, hoe hoog zijn de btw-tarieven in andere Europese landen?

We gingen voor je op onderzoek uit. Dit zijn de btw-tarieven in andere Europese landen, vergeleken met ons land. Het zal je opvallen dat de verschillen best groot zijn, maar dat Nederland er gelukkig niet echt uitspringt.

Nederlandse btw-tarieven

Maar eerst: wat is dat nu precies, die btw? Het wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Je moet het zien als een belasting op het verbruik van goederen en diensten, waarover je als eindgebruiker belasting betaalt. Het vormt een grote bron van inkomsten voor de overheid, om de uitgaven van het rijk te financieren.

In Nederland hebben we drie verschillende btw-tarieven. Het standaardtarief is 21%. Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten. Er is ook een verlaagd tarief van 9%, dat geldt voor bepaalde producten, zoals voedingsmiddelen, boeken en medicijnen. Tot slot hebben we het nultarief van 0%, dat van toepassing is op bijvoorbeeld export en internationale handel. Maar ook de installatie van zonnepanelen valt in het 0% btw-tarief.
btw-vergelijking-europese-landen

Gluren bij de buren

Laten we eerst eens naar onze buurlanden kijken. Duitsland hanteert een btw-systeem dat vergelijkbaar is met het Nederlandse systeem. Het standaardtarief in Duitsland is 19%, dus 2% lager dan dat van Nederland. Het verlaagde tarief is 7%, wat ook iets lager is, vergeleken met het Nederlandse tarief van 9%.

Hoe zit het in België? Het normale btw-tarief is hetzelfde als in Nederland, namelijk 21%, maar daarnaast kent België een andere verdeling. Het verlaagde tarief is bij ons 9% en bij de Belgen is het gesplitst: je betaalt 6% (bijvoorbeeld renovatie van woningen) of 12% (specifieke goederen en diensten die van groot sociaal-economisch belang zijn). En overigens kennen Duitsland en België ook het 0% tarief.

Btw tarieven vergelijken

Laten we de btw-tarieven van een aantal nabijgelegen Europese landen eens op een rij zetten:

LandStandaardtariefLaag tarief
Nederland21%9%
Frankrijk20%10%, 5,5% of 2,1%
Oostenrijk20%10% of 3%
België21%12% of 6%
Duitsland19%7%
Spanje21%10% of 4%
Italië22%10%, 5% of 4%
Portugal23%13% of 6%
Hongarije27%18% of 5%
Zweden25%12% of 6%
Luxemburg16%14%, 8% of 3%
Ierland23%13,5%, 9,0%, 4,8%

Het valt op dat de meeste landen wat het hoge tarief betreft aardig dicht bij elkaar zitten, rond de 20%. Check voor een uitgebreidere versie van deze tabel de Wikipedia-pagina over btw-tarieven in Europa.

Opmerkelijke verschillen

Het laagste standaard percentage btw heeft Luxemburg: 17%, en doet zijn naam als belastingparadijs hiermee eer aan. Het hoogste zit Hongarije: 27%. Veruit de meerderheid zit echter tussen de 19% en de 23% en dat maakt Nederland met 21% een middenmoter.

Wat de verlaagde btw-tarieven betreft, daar zie je veel meer verschillen. Op de eerste plaats zie je al dat veel landen meerdere percentages hanteren (los van het 0% tarief). Bijvoorbeeld Frankrijk, Ierland en Luxemburg kennen maar liefst 3 verschillende lage percentages. Letland, Estland, Slovenië en Slowakije zijn landen die net als Nederland, maar 1 laag tarief hanteren.

btw-vergelijking-europese-landen

Nederland Europees gezien middenmoter met de btw-tarieven

Nederland zit dus ergens in het midden wat betreft de btw-tarieven. Dat kan natuurlijk wijzigen. Eens in de zoveel tijd sleutelen landen aan de btw-tarieven. Het btw-stelsel bestaat in Nederland trouwens sinds 1969. Toen was het standaard btw-tarief 12%. Het hoge tarief wijzigde in ons land voor het laatst in 2012: toen ging het van 19% naar 21%. Het lage tarief wijzigde voor het laatst in 2019: van 6% naar 9%.