Zo herken je of jouw ‘bruin’ brood stiekem witbrood is
-
Aline de Jong
- •
- Health
- •
- •

Dat je het beste bruin brood kunt eten voor je gezondheid weten we natuurlijk. Dat er daarin ook enorm veel soorten zijn ook. Je hebt volkoren brood, desem, spelt, meergranen en ga zo maar door. En hoe donkerder hoe beter toch? Dat blijkt dus niet helemaal waar te zijn.
Als je je namelijk gaat verdiepen in al die soorten die te koop zijn blijkt het vaak niet zo te zijn als je denkt. En dat het bruin, waarvan jij denkt dat het gezond is, eigenlijk gewoon wit blijkt te zijn. Hoe dat zit? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Het verschil tussen volkoren, bruin en wit brood
Volkoren mag alleen volkoren heten als het gemaakt is van volkorenmeel. Het maakt niet uit of dit grof of fijn gemalen is maar alle onderdelen van de hele graankorrel moeten er dus in zitten. Bruin brood wordt gemaakt van meel en is meestal een combinatie van bloem- en volkorenmeel.
Volkoren meel bevat dus alle onderdelen van de graankorrel maar bloem is gemaakt van het binnenste van de graankorrel. Daar is dus het meeste uitgezeefd. En van bloem wort dus de witte soort gemaakt.
Dan hebben we ook nog meergranen. Daarin zitten minstens 3 graansoorten, zoals bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Daar worden ook vaak nog zaden en pitten aan toegevoegd. Dit wordt dus gebakken met een mengsel van bloem, volkorenmeel of een combinatie hiervan.
Sinds ruim een jaar is het verplicht om op brood aan te geven of het wit, bruin of volkoren is. Waarvan dus het volkoren wettelijk vastgelegd is. Een bakker die al het brood alleen volkoren bakt is Hartog’s in Amsterdam.
Is bruin eigenlijk wel het gezondst?
De bruine kleur van een brood zegt helemaal niets over hoe gezond het is. Ze zijn donkerder van kleur dan wit . Maar vaak wordt het ook donkerder gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Daardoor kan het er donker uitzien terwijl het gewoon gebakken is met bloem. En bloem is wit.
Er ontbreken dan de vezels en voedingsstoffen die in een volkorenbrood zitten. Dus hoe donkerder is niet perse gezonder. Eigenlijk eet je dan een wit brood met een kleurtje. Dit zijn tips die essentieel zijn voor je gezondheid.
De Keuringsdienst van Waarde op bezoek
Het blijft het beste om de etiketten te lezen als je een brood bij de supermarkt koopt. Als er volkoren op staat is het ook echt volkoren. Maar ook dan kan er nog allerlei extra’s aan zijn toegevoegd terwijl het eigenlijk niet meer hoeft te bevatten dan (volkoren)meel, gist en water. Echter is er een probleem.
Alles wordt het dan meestal niet zo hoog als wij het graag willen. Daarvoor wordt weer veldbonenmeel toegevoegd om extra te rijzen. Dit doet de “gewone’ bakker dus ook. Meer weten over dit onderwerp: check dan de flmpjes van de Keuringsdienst van Waarde voor meer uitleg.