Whisky met een verhaal Bruichladdich ademt het Schotse eiland Islay 2
Food & Drinks

Whisky met een verhaal: Bruichladdich ademt het Schotse eiland Islay

Voor de westkust van Schotland ligt de eilandengroep Hebriden. Het zuidelijkste eiland van deze groep is Islay. Een eiland vol natuur, bijzondere vogelsoorten en het belangrijkste: verdomd goede whisky. Op Islay geloven ze namelijk dat de whisky een authenticiteit moet meekrijgen van de plek waar hij werd gedestilleerd en gerijpt. Maak kennis met Bruichladdich.

Bruichladdich: Islay Whisky op z’n puurst

Bruichladdich houdt vast aan de tradities en filosofieën van de distilleerders. Dit is volgens hen de enige manier waarop een whisky zijn authenticiteit kan behouden. De plek, het land en de gerst waar de whisky van gemaakt wordt moet terug te proeven zijn in de smaak. Hierbij zijn de ingrediënten, de destillatie en het bottelen erg belangrijk.

Op het Schotse Islay weten ze wat vakmanschap inhoudt. Adam Hannett, geboren en getogen op Islay, is de hoofddistilleerder van Bruichladdich. Adam is degene die bepaalt wanneer de whisky’s klaar zijn en gebotteld mogen worden. Het beoordelen van de kwaliteit van de spirits is daarbij essentieel. Adam is deels geboren met deze skills, maar heeft hij voor een groot gedeelte te danken aan de lessen van zijn voorgangers.

Whisky met een verhaal Bruichladdich ademt het Schotse eiland Islay 5

Het proces van Bruichladdich

Voor het maken van Bruichladdich wordt 100% Schotse gerst gebruikt. Deze whisky mag zich dus met recht ‘Scotch’ noemen. De mannen en vrouwen – 50%+ van de werknemers is vrouwelijk – geloven niet in het overhaasten van het proces. Het distilleren verloopt druppelsgewijs en geeft de destilleerders de kans om de ‘sweet spot’ nog beter te vinden.

Als deze ‘sweet spot’ gevonden is, is het tijd om te rijpen. Dit gebeurt in de pakhuizen van Bruichladdich aan het iconische meer van Lochindaal. De whisky’s rijpen hun gehele levensduur in deze pakhuizen, precies zoals het hoort. Deze tradities en gebruiken zijn belangrijk voor het bedrijf en zitten in het DNA van de werknemers.

Bruichladdich wordt natuurlijk gebotteld, ongekoeld gefilterd en krijgt geen kleurstoffen toegevoegd. Hierdoor blijven de essentiële natuurlijke oliën bewaard en de complexe smaken idem dito. Hiermee is het merk de enige Islay whisky die zijn flessen zelf bottelt. Het gehele proces van de whisky vind dus op het eiland plaats. Het eindresultaat is een single malt met ontzettend veel karakter.

Whisky met een verhaal Bruichladdich ademt het Schotse eiland Islay 4

The Classic Laddie

Bruichladdich heeft geen geheimen

Bruichladdich gelooft in transparantie. Dat kan ook makkelijk als je niks te verbergen hebt en het proces op orde is. Het merk is daarom volledig open over de ingrediënten, hoeveelheid, type en afkomst van elk vat en de oorsprong van de gerst. Op de rug van elke fles staat een receptcode die je op de website kunt invoeren voor meer informatie.

Mede dankzij deze transparantie heeft het whisky merk de B-Corp status behaald. Dit is een keurmerk voor bedrijven die het hoogste level van sociale en milieuprestaties, publieke transparantie en verantwoording hanteren. Bruichladdich is het eerste whisky merk die deze status heeft weten te behalen.

Whisky met een verhaal Bruichladdich ademt het Schotse eiland Islay 1

Advertisement


In samenwerking met Bruichladdich