Boot huren Utrecht
Life

Boot huren Utrecht: ontdek de grachten en Utrechtse plassen

Ben je op zoek naar een dagje varen of korte trip in eigen land? Wat dacht je van het varen van een route over de Nederlandse wateren? Er is veel te doen op het water. Zo kun je ontspannen door een hengeltje uit te gooien, maar er zijn natuurlijk ook eindeloos veel vette watersporten die je kunt doen. In Nederland vind je in de meeste provincies wel plekken om je uit te leven op het water. Utrecht is een van die provincies. In dit artikel vertellen we je alles over het huren van een boot in Utrecht en wat je tijdens de vaartocht allemaal kunt ontdekken.

Boot huren en varen in Utrecht

Utrecht heeft veel te bieden. Breng bijvoorbeeld een dagje op de grachten van de stad Utrecht door, of vaar over de grotere wateren die verspreid over de provincie te vinden zijn. Als je geen boot hebt, kun je een boot huren in Utrecht.

Houd je wel van een beetje kamperen? Dan kun je ook voor een volledige vaarvakantie in Utrecht gaan! Een onvergetelijke ervaring is gegarandeerd. Je vaart over rivieren, kanalen en meren en dat alles op een jacht dat zeker niet onderdoet voor een vakantiehuisje op het land. Klinkt goed toch?

Rivier de Vecht boot huren Utrecht
Utrecht heeft veel te bieden, zoals de rivier de Vecht. Foto Eveline de Bruin.

De grachten van Utrecht

De grachten van Utrecht zijn een perfecte manier om de binnenstad van Utrecht te verkennen. De grachten en singels van Utrecht hebben een totaal eigen karakter ten opzichte van de grachten van bijvoorbeeld Amsterdam. Je vindt er namelijk dubbele kades; een hoge kade en een werf langs het water.

De oudste en grootste gracht is de Oudegracht, die 2 kilometer lang is en tussen de Rijn en de Vecht ligt. Sommige delen van deze gracht zijn al 1000 jaar oud. Langs de Utrechtse grachten vind je veel historische gebouwen, zoals de stadskastelen uit de middeleeuwen en panden uit de Gouden Eeuw.

In totaal zijn er meer dan 200 monumenten aan de Oudegracht. Leg tijdens je tocht over de grachten ook eens aan bij een van de gezellige terrasjes die zich aan het water bevinden.

Utrechtse grachten boot huren Utrecht
Varen op de Utrechts grachten. Foto Sabine Bends.

De Utrechtse Vecht

Bij de Weerdsluis in de stad Utrecht begint de Vecht. Deze rivier loopt door de provincies Utrecht en Noord-Holland om bij Muiden in het IJmeer uit te komen. Wanneer je met een boot gaat varen in Utrecht mag je deze rivier zeker niet overslaan.

Er zijn namelijk een heleboel bezienswaardigheden te zien. Er staan veel kastelen en landhuizen langs de Vecht, die zeker het bezoeken waard zijn.

De rivier stroomt langzaam en kent maar weinig sluizen, waardoor het prettig varen is. Je komt zelfs over een aquaduct over de A1! Een bijzonder staaltje waterbouwkunde dat bijzondere uitzichten oplevert wanneer je er overheen vaart.

Muiderslot aan de Vecht boot huren Utrecht
Ga varen op de Vecht en kom het Muiderslot kasteel tegen. Foto Eveline de Bruin.

Varen op de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen zijn misschien wel het populairste watersportgebied van Utrecht. Ze zijn ontstaan door de winning van turf en zand. Hierdoor zijn de plassen op sommige plekken wel 50 meter diep. De plas biedt alle mogelijkheden om te watersporten.

Je kunt er zwemmen, surfen, duiken, kanoën, waterskiën en nog veel meer activiteiten doen. Ideaal voor wanneer je een paar dagen uit varen wilt: op de Vinkeveense Plassen mag je 3 keer 24 uur afmeren bij de eilandjes. De plassen zijn voorzien van een aantal sluizen, waardoor je de plassen op en af kunt varen.

Vinkeveense plassen boot huren Utrecht
Je kunt prachtig varen op de Vinkeveense Plassen. Foto Joost Nijland.

Andere vaargebieden in Utrecht

Dicht bij de Plassen zijn ook een heleboel andere plassen te vinden, zoals de Loosdrechtse plassen en de Westeinderplassen. Deze plassen zijn allemaal onderdeel van het Groene Hart. Je vaart er zo naartoe over de verschillende kleine riviertjes en kanalen rond de plassen.

Je hoeft natuurlijk niet in Utrecht te blijven. In principe kun je alle kanten op! Vaar bijvoorbeeld van Utrecht naar Amsterdam, of ga het IJsselmeer op.

Tips wanneer je gaat varen in Utrecht

Al enthousiast geworden? We hebben nog een paar tips voor je wanneer je gaat varen in Utrecht. Wist je bijvoorbeeld dat je niet eens per se een vaarbewijs nodig hebt om te kunnen varen in Utrecht?

In Nederland heb je geen vaarbewijs nodig wanneer je boot niet langer is dan 15 meter en niet harder kan dan 20 kilometer per uur.

Je kunt dus op best een flinke boot verblijven tijdens je vaarvakantie. Ben je niet bekend op het Utrechtse water? Geen probleem! Er zijn verschillende vaarroutes door de provincie. Zo is er de Oude Stedenroute, de vaarroute op de Vinkeveense Plassen en ga zo maar door.

Liever ergens anders varen? Bekijk dan eens de schitterende omgeving van Sneek en huur een boot in Friesland.