Boot huren Sneek Friesland
Life

Boot huren Sneek: ontdek varend het prachtige Friesland

Wat dacht je van een vaarvakantie in Friesland? Ideaal toch, een boot huren in Sneek en daarmee door dé watersportprovincie van Nederland varen? Dit zou een uitstekend startpunt kunnen zijn. De omgeving is omringd door tal van prachtige vaarroutes. Of je nu een dagje het water op wilt of een week of lang Friesland wilt verkennen met een zeil- of motorboot, het kan allemaal.

Boot huren Sneek Friesland Sneekermeer
Foto: Aline Dassel

Huur een boot in Sneek en vaar dwars door Friesland

Friesland is niet voor niks een van de populairste waterprovincies van Nederland, het herbergt de bekendste meren van Nederland. Daarnaast wordt de provincie omringd door het IJsselmeer en de Waddenzee. Je kunt er alles doen wat je maar kunt bedenken, van zeilen tot skûtsjesilen.

Je kunt in Sneek een boot huren en van daaruit alle kanten op! Sneek is de perfecte uitvalsbasis voor één of meerdere heerlijke, rustgevende dagen op het water met het gezinnetje, vrienden of enkel met z’n twee.

Sneek staat niet voor niets bekend als de watersporthoofdstad van Nederland. De keuzes hier zijn onbeperkt langs de eindeloze meren, rivieren en plassen. De stad is ook bekend om het jaarlijkse Sneekweek Festival, dat in augustus plaatsvindt. De Sneekweek is het grootste binnenvaart zeilevenement van Nederland en Europa.

Je vindt een verscheidenheid aan boten hier in Sneek, variërend van zeilboten tot sloepen, vissersboten, zeilboten, motorboten en motorjachten, afhankelijk van het precieze gebied en de jachthaven.

Watersport in Sneek

De Friese stad is met de rest van Friesland verbonden door een aantal rivieren, waaronder de Geau, Houkesleat, Swette, en Frjentsjerter Feart. In de stad bevinden zich in totaal 13 jachthavens. Ook zijn er 130 watersportondernemingen in de omgeving. De watersportboulevard ’t Ges omvat bijvoorbeeld Zoutepoel.

De Watersportboulevard ’t Ges is opgezet om het leven van watersporters makkelijker te maken. Langs de Houkesloot in Sneek is een bedrijventerrein aangelegd waar meer dan 50 watersportbedrijven zijn gevestigd. Het is kortom het walhalla van de watersporter.

Mag je varen zonder een geldig vaarbewijs?

Het is wel haalbaar: onder veel omstandigheden kun je in Friesland of Nederland in het algemeen een boot huren zonder vaarbewijs. Als de boot namelijk minder dan 15 meter lang is en met minder dan 20 kilometer per uur vaart, is er geen vaarbewijs nodig is.

  • Klein Vaarbewijs 1: nodig voor boten die met een snelheid van meer dan 20 km per uur op rivieren, kanalen en meren varen.
  • Klein Vaarbewijs 2: met dit vaarbewijs mag u zowel op open zee varen als op grote binnenwateren zoals het IJsselmeer en de Waddenzee.

Boot huren Sneek Friesland 2

Wat te doen in Sneek en omgeving

Samengevat behoort Friesland, samen met Loosdrecht, Amsterdam en Zeeland, tot de bekendste vaarbestemmingen van Nederland. Sneek is een echte watersportstad, gelegen in het hart van de provincie Friesland. Het leven in Sneek draait om het water en vanuit het centrum van de stad zijn er tal van mooie vaarroutes beschikbaar.

De Friese Meren, het IJsselmeer en de Elfstedenroute zijn hiervandaan gemakkelijk te bereiken. De Elfstedenroute route volgt de officiële route van de Elfstedentocht en voert langs alle 11 Friese steden. Zeilen op het Sneekermeer bij Terkaple en Terherne is een prima manier om dichter bij de stad te blijven.

Zoals je ziet heeft Friesland en in het bijzonder Sneek jou en je gezelschap veel te bieden. Dus waarom zou je nog langer wachten, huur een boot in Sneek en geniet dit weekend al van een heerlijk uitje op het water.

Ga je liever varen in het zuiden van Nederland? Je kunt ook een boot huren in Zuid-Holland