Tech

Nieuwste generatie BMW en MINI: 100% elektrische future-proof innovatie

bmw neue klasse mini cooper se countryman se hl
BMW Vision Neue Klasse, MINI Cooper SE & Countryman SE Afbeelding: Manly.nl

Tijdens het recente pre-IAA Mobility evenement introduceerden zowel MINI als BWM hun splinternieuwe generatie automodellen. 100% elektrisch, sterk verbeterde rij prestaties en vol met technologische innovaties voor de toekomst. Bij MINI gaat het om de geliefde Cooper én de stoere Countryman, beiden nieuwe modellen komen in een E en SE variant. BMW gaf een spectaculair voorproefje van hun grootste investering tot nu toe; de BMW Vision Neue Klasse. Deze innovatieve all-electric conceptauto, met de volgende generatie BMW iDrive, komt als productie variant al in 2025 op de markt.

BMW Vision: Neue Klasse beschikbaar in 2025

De BMW Vision Neue Klasse, die voor het eerst voor het publiek te zien is op de IAA Mobility 2023 internationale autoshow in München, vertolkt een heldere designtaal met grote oppervlakken en slechts enkele karakterlijnen, die zijn teruggebracht tot de essentie. Deze benadering accentueert bekende BMW design features zoals de nierengrille en de Hofmeister
knik bij de zijramen om het design een krachtige BMW uitstraling te geven.

De volgende generatie van het BMW iDrive bedieningsconcept garandeert een unieke digitale gebruikservaring waarin de werkelijke en de virtuele wereld samenkomen. De CO2-voetafdruk gedurende de hele levenscyclus van de Neue Klasse pakt klein uit door een intensief hergebruik van grondstoffen, een hoogst energie-efficiënte productie en een volledig elektrische aandrijflijn met de zesde generatie BMW eDrive technologie.

bmw vision neue klasse

Grote verbeteringen in actieradius, laadsnelheid en efficiëntie

Met 30 procent meer actieradius, 30 procent sneller laden en 25 procent meer efficiëntie maakt de Neue Klasse een grote sprong voorwaarts voor EfficientDynamics. Datzelfde geldt voor het design, dat eigenlijk niet nog futuristischer kan zijn.”, aldus Frank Weber, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor Development.

“Met de Neue Klasse zijn we begonnen aan de grootste investering van het bedrijf. We schrijven daarmee geen volgend hoofdstuk van BMW, we schrijven een geheel nieuw boek. Om die reden zal de Neue Klasse van grote invloed zijn op onze modelgeneraties.”

Nieuw BMW design: helder, elegant en tijdloos

Het uiterlijk toont designelementen die de verschillende Neue Klasse modellen zal kenmerken. De vormgeving is helder, elegant en tijdloos. De nieuwe, volledig elektrische voertuigarchitectuur opent nieuwe mogelijkheden voor het interieurdesign. “De Neue Klasse is overduidelijk een BMW en tegelijk ook zo progressief dat het lijkt of we een modelgeneratie hebben overgeslagen”, aldus Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.

Krachtig ogende wielkuipen, een dalende daklijn en een voorover hellende ‘shark-nose’ voorzijde zijn kenmerkende BMW designfeatures. De 21 inch aerodynamische wielen vallen op door een klassiek kruisspaak design dat stamt van de autosport. Tegelijk creëren de bijna monolithische carrosserie, met krachtige inkepingen aan de voor- en achterzijde, en de grote ruitvlakken een nieuw esthetisch beeld.

bmw vision neue klasse front

De carrosseriekleur ‘Joyeus Bright’, met een subtiele gele kleurtint, benadrukt de vriendelijke, toekomstgerichte personaliteit van de BMW Vision Neue Klasse. De zwarte zijskirts en bumpers vormen daarbij een fraai contrast. Door een hoger percentage hergebruik van grondstoffen en
een aanzienlijke reductie van verschillende materialen is duidelijk winst geboekt op het vlak van circulariteit. Een verbeterd demontageconcept zal ook helpen om de recycling van de Neue Klasse modellen aan het einde van hun gebruiksfase te optimaliseren.

Een nieuwe, frisse interpretatie van kenmerkende design features, zoals de BMW nierengrille en de dubbele koplampen, transformeert de voorzijde naar een uit één geheel bestaande interactiezone. Een licht-enscenering met precieze driedimensionale animatie zorgt voor een intuïtieve interactie, zodra de bestuurder de auto nadert.

Oplichtende signalen aan de onderzijde van de zijruiten maken deel uit van dit visuele welkomstscenario en vestigen de aandacht op de sensorzone voor het automatisch openen van de portieren. Innovatieve technologie bepaalt op dezelfde manier het ontwerp van de achterlichten, met 3D-geprinte lichtelementen die zich over verschillende niveaus uitstrekken en gericht worden aangestuurd om een unieke indruk van diepte te creëren.

De volgende generatie van BMW iDrive

De analoge bediening is teruggebracht naar een minimum in de BMW Vision Neue Klasse. De interactie tussen mens en auto vindt plaats via BMW Panoramic Vision, het centrale beeldscherm, multifunctionele schakelaars op het stuurwiel en de beproefde spraakbediening van de BMW Intelligent Personal Assistent. Deze volgende generatie van BMW iDrive is op deze manier een moderne interpretatie van de kenmerkende bestuurders georiënteerde bediening.

Met de première van de BMW Panoramic Vision in de Neue Klasse neemt het merk opnieuw het voortouw, zoals dat eerder ook is gedaan met de BMW iDrive Controller in het middenconsole en het BMW Head-Up Display. De bestuurder ziet informatie op ideale hoogte van het blikveld
geprojecteerd en ook voor het eerst over de volledige breedte van de voorruit. Deze innovatie complementeert het verbeterde BMW Head-Up Display in de productiemodellen van de Neue Klasse. In deze volgende generatie van BMW iDrive kunnen zowel de bestuurder als de voorpassagier de informatie op BMW Panoramic Vision raadplegen en met elkaar delen. De bestuurder kan de getoonde inhoud van het centrale beeldscherm met een eenvoudige veegbeweging naar BMW Panoramic Vision verplaatsen.

bmw idrive display panoramic vision
BMW Panoramic Vision

Interface tussen mens en auto

Een gecoördineerd samenspel tussen de Ambiance interieurverlichting, de grafische elementen op het centrale display en BMW Panoramic Vision verrijken de gebruikerservaring, dat met My Modes ook is aan te passen. De nieuwe BMW iDrive is gebaseerd op een sterk geïntegreerde software architectuur, die rijervaring gerelateerde gegevens en infotainment bundelt met data van de voertuigelektronica, van elektrische systemen en van de BMW cloud. De interactie tussen mens en auto is zodoende nog meer op maat te maken voor de rij situatie en individuele behoeften, om een totale nieuwe perceptie van mobiliteit te creëren.

Stoffen bekleding zorgt voor een comfortabele sfeer in de BMW Vision Neue Klasse. Achter het stuurwiel met afgeplatte boven- en onderzijde prijkt een licht gekleurd dashboard met het centrale display met matrix-achtergrondverlichting langs de randen. Een vak voor het opladen
van de smartphone en een glossy transmissiehendel bevinden zich in het middenconsole. De voorstoelen zijn via een enkele rail met de vloer verbonden voor meer beenruimte achterin. De passagiers achterin genieten tegelijk van de ruimte dankzij twee individuele zitplaatsen. Het
interieur is geheel vrij van decoratief chroom en leer en draagt bij aan een lagere CO2 voetafdruk van het productieproces.

bmw vision neue klasse people

Innovaties en de kenmerkende BMW rijdynamiek

Elektrificatie, digitalisering en circulariteit vormen de kernwaarden van de transformatie die de BMW Group momenteel actief doorvoert. Dat proces begon met elektrische aangedreven modellen onder het merk BMW i. Het conceptmodel BMW i Vision Circular belicht hoeveel mogelijk is door een systematische implementatie van een circulaire economie die is gericht op
een gereduceerd gebruik van grondstoffen en op een lagere CO2-emissie. Het conceptmodel BMW i Vision Dee toont op zijn beurt hoe digitale, mensgerichte technologie de gebruikerservaring kan verrijken.

Al deze punten komen nu samen in de BMW Vision Neue Klasse; een conceptauto die het gehele spectrum van technologische innovaties omvat waarmee BMW Group zijn toekomstige duurzaamheid laat zien. De BMW Vision Neue Klasse luidt het begin van een nieuw tijdperk van
individuele mobiliteit in die rijk is aan digitale ervaringen, lokaal emissievrij en circulair op de lange termijn – waarbij de BMW kenmerkende rijdynamiek behouden blijft.

MINI Familie: nieuwe 100% elektrische Cooper en Countryman

Als 3-Deurs model van alweer de vijfde generatie valt ook de volledig elektrische MINI Cooper op door kenmerkend MINI design en een Go-Kart gevoel in druk stedelijk verkeer. De nieuwe generatie MINI Countryman heeft grotere afmetingen en biedt meer interieurruimte, maar ook meer comfort en veiligheid, ook buiten de gebaande wegen dankzij zijn vierwielaandrijving.

De nieuwe MINI Countryman is eveneens leverbaar met een volledig elektrisch aandrijving. Beide nieuwkomers staan daarmee garant voor emissievrij rijden, maar benadrukken ook de unieke positie van MINI in zijn segment dankzij de combinatie van design, geavanceerde aandrijftechnologie en een fascinerende digitale ervaring. In april 2024 voegt het derde lid zich toe aan de nieuwe MINI familie: de MINI Aceman, de Crossover in het premium compacte segment.

mini cooper se countryman se
MINI Cooper Gen 4 Mk III en nieuwe MINI Cooper SE

Consequente versterking van het volledige elektrische modellengamma

De nieuwe modellen bieden emissievrije mobiliteit aan en maken het voor MINI rijders mogelijk om hun auto aan te passen naar hun verschillende levensstijlen en vereisten. Het voor MINI kenmerkende creatief benutten van de ruimte zorgt voor maximale flexibiliteit en maakt een hoge mate van personaliseren van het interieur mogelijk. De gebruikerservaring maakt een technologische reuzensprong met het MINI Operating System 9, dat is geoptimaliseerd voor touch- en spraakbediening.

Het unieke ronde OLED display, de MINI Interaction Unit, is zowel een instrumentenpaneel als een centrum voor ervaringen en comfort. De met gerecyclede stof afgewerkte oppervlakken verhogen in sterke mate de esthetische kracht van het interieur door zich te beperken tot de essentiële zaken en hierbij welzijn en warmte toe te voegen.

Authentiek MINI design in charismatische eenvoud

De nieuwe MINI familie is een stap in een nieuw tijdperk en dat tekent zich ook af in de nieuwe designtaal ‘Charismatic Simplicity’. Waarbij traditionele MINI waarden met vooruitstrevende innovatie op een bijzonder authentieke manier worden gecombineerd door het ontwerp te beperken tot de essentie. De nieuwe modellen delen een puristisch design dat rekening houdt met een stedelijk karakter en de innovatieve spirit van de MINI community.

De wielen dicht op de hoeken, een korte motorkap, een lange wielbasis en grote wielen – de proporties van de nieuwe modelgeneratie zijn nog altijd typisch MINI. De visuele driedelige verdeling in de carrosserievorm en het in een contrasterende kleur uitgevoerde dak dat boven de ruitpartij lijkt te zweven maken de nieuwe modellen direct herkenbaar.

mini cooper se countryman se2
MINI Cooper SE en Countryman SE

De oppervlakken van de volledig elektrische MINI Cooper en MINI Countryman ogen bijzonder opvallend dankzij de bijzondere integratie van de details in het design. De verzonken portiergrepen, het ontbreken van wielkuiplijsten en de Side Scuttles onderstrepen het heldere en moderne voorkomen. De kenmerkende schouderpartijen zorgen bij de nieuwe MINI modellen voor een atletisch ogende carrosserie.

Het behendige en compacte karakter wordt versterkt door nieuwe dagrijverlichting in de LED koplampen en de Matrix LED achterlichten in drie verschillende lay-outs op alle nieuwe modellen, zelf in te stellen via de MINI Interaction Unit. Deze individuele lichtsignatuur accentueert diverse aspecten van het design en biedt interactie met de omgeving door een speciale ‘welcome’ en ‘goodbye’ animatie.

De elektrische MINI Cooper: het origineel opnieuw uitgevonden

Ook deze vijfde generatie van de MINI Cooper 3-Deurs weerspiegelt de kernwaarden van het merk. De klassieke ronde koplampen en de fraaie achthoekige grille domineren de voorzijde als karakteristiek gezicht van MINI. De aanzienlijk gestructureerde motorkap draagt bij aan het intrigerende oppervlaktedesign.

Zwarte dorpelranden zorgen ervoor dat de volledig elektrische MINI Cooper dichter op de weg staat. De vier verschillende MINI Trims – Essential, Classic, Favoured en JCW – bieden de mogelijkheid je te onderscheiden en geeft de nieuwe MINI een eigen karakter.

mini cooper se

De volledig elektrische versies zijn er als Cooper E en Cooper SE. Deze laatste heeft een hoger vermogen en een grotere actieradius. Binnen de nieuwe MINI familie staat de aanduiding Cooper voor zowel de 3-Deurs als de 5-Deurs modellen en de MINI Cabrio. Cooper is dus niet langer gekoppeld aan een motorversie maar een eigen model binnen de familie geworden.

De 135 kW/184 pk sterke elektromotor in de MINI Cooper E genereert een maximum koppel van 290 Nm, goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 7,3 seconden. Met een vermogen van 160 kW/218 pk en een koppel van 330 Nm sprint de MINI Cooper SE van 0 naar 100 km/h in 6,7 seconden. De maximale actieradius met volle accu bedraagt in de WLTP-testcyclus 305 kilometer voor de MINI Cooper E en 402 kilometer voor de MINI Cooper SE*.

Het interieur: minimalistisch, digitaal, fascinerend en warm

Het design van de cockpit grijpt terug naar de elegante en minimalistische vormtaal van de klassieke Mini. Dat is te zien aan het slanke en ruimte scheppende dashboard en een multifunctioneel stuur voor het kenmerkende Go-Kart gevoel. Het ronde centrale OLED display – de MINI Interaction Unit – zet een nieuwe standaard met zijn hoge resolutie en valt op door zijn grote ronde vorm met een diameter van 24 centimeter, een mooie knipoog naar het dashboard uit de klassieke Mini.

De nieuwe MINI Intelligent Personal Assistant reageert op de woorden ‘Hey MINI’. De spraakbedieningsfunctie verhoogt het comfort en de bestuurder kan de aandacht beter bij het rijden houden. De nieuwe toggle bar met vijf tuimelschakelaars onder het ronde display is goed bereikbaar voor de bestuurder. Met de schakelaars zijn talrijke rijfuncties te bedienen. De transmissiehendel is getransformeerd tot een schakelaar waardoor er extra opbergruimte ontstaat tussen de voorstoelen. In het vak voor draadloos opladen zijn daarvoor geschikte smartphones op te laden en te allen tijde toegankelijk.

mini cooper se interior display
OLED display (MINI Interaction Unit)
mini cooper se interior
Licht- en kleureffecten (MINI Experience Modes)

De met stof afgewerkte delen in het interieur creëren een aangename sfeer. Een speciale 2D-weefstructuur zorgt voor gemakkelijk reinigen en creëert een veelzijdige look van het in twee kleuren uitgevoerde textiel. Er zijn tot zeven MINI Experience Modes die het dashboard tot leven brengen dankzij speciale licht- en kleureffecten rond de MINI Interaction Unit.

Dit zorgt voor een bijzondere meeslepende ervaring in het interieur van de nieuwe MINI Cooper.De stoelbekleding van de volledige elektrische MINI Cooper is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig Vescin kunstleer. Alle stof en garen voor bekleding, afwerking van oppervlakken, hemelbekleding en vloerbedekking zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

mini cooper se interior sideview

De nieuwe MINI Countryman: volledig elektrisch en avontuurlijk

De nieuwe MINI Countryman is hoger en langer dan zijn voorganger. De hoogte is met zes centimeter toegenomen en de lengte met dertien centimeter. Het nieuwe model is daardoor merkbaar groter dan de vorige generatie en biedt meer ruimte en comfort. Bredere wielkuipen en een helder en modern design verhogen de esthetische aantrekkingskracht van deze van nature stoer ogende MINI avonturier.

De elegant gevormde C-stijlen komen met een verschillende afwerking afhankelijk van de gekozen MINI Trim, en gebaseerd op een van de vier mogelijke kleuren voor het dak. De rechtopstaande nieuwe Matrix LED achterlichten markeren de achterzijde van de auto. Onder de modelaanduiding valt de achterzijde op door de vloeiende overgang met de zijkanten en de zwarte lijst die de hele carrosserie aan de onderzijde omrandt. De MINI Countryman maakt daarmee nog meer indruk.

mini countryman se

De 150 kW/204 pk sterke elektromotor in de MINI Countryman E genereert een koppel van 250 Nm, waarmee de auto van stilstand tot aan 100 km/u accelereert in 8,6 seconden. De beide elektromotoren van de standaard vierwiel aangedreven MINI Countryman SE ALL4 leveren samen 230 kW/313 pk vermogen en zijn goed voor een gecombineerd koppel van 494 Nm. Dat levert een acceleratie op van 0 naar 100 km/u in 5,6 seconden. Het maximale rijbereik met volle accu bedraagt volgens de WLTP-testcyclus 462 kilometer voor de MINI Countryman E en 433 kilometer voor de MINI Cooper SE ALL4*. Voor de liefhebbers is de Countryman ook beschikbaar met de oude vertrouwde verbrandingsmotor.

Het interieur: individueel, multifunctioneel en vol hoogwaardig comfort

Het interieur van de veelzijdige nieuwe MINI Countryman is het grootste en meest ruime van alle MINI modellen en valt op door de hoge mate van aanpasbaarheid. Het overzichtelijk vormgegeven dashboard en de deurpanelen zijn bedekt met gerecyclede stof met een speciale 2D-weefstructuur. Het design varieert bij elk van de maar liefst acht MINI Experience Modes.

Alle acht bieden een maximale personalisatie voor een bijzonder meeslepende rijervaring door de geheel op elkaar afgestemde toepassingen van lichtprojectie in het interieur, bijpassende designs, rij-instellingen en een akoestisch repertoire van elektrische motorsounds. Het MINI Operating System 9 is ook aan boord bij de nieuwe MINI Countryman, inclusief touch- en spraakbediening, het grote ronde centrale OLED display van 24 centimeter en vele nieuwe, digitale extra functies van het MINI Connected Package. Dat alles draagt bij aan meer Go-Kart feeling.

mini cooper se interior display 1

mini countryman se interior side

Het multifunctionele stuur valt op door een tweespaaks-design met optioneel een stoffen strook in plaats van de klassieke onderste spaak. Bij de MINI Countryman hebben de ventilatieopeningen een andere, meer verticale vorm dan bij de MINI Cooper. Samen met het hogere dashboard heeft de cockpit in de nieuwe MINI Countryman een geheel eigen karakter.

Aan de buitenzijde vallen de verticaal geplaatste en verzonken portiergrepen op. In combinatie met het panoramadak van getint glas en de duidelijke, gereduceerde vorm van de voorstoelen en achterbank is een bijzonder lichte en ruimtelijke ambiance ontstaan. Door de toegenomen buitenmaten is er ook beduidend meer hoofd- en beenruimte. De vier beschikbare MINI Trims, Essential, Classic, Favoured en JCW, bieden verschillende ontwerp- en uitrustingsniveaus en weten de nieuwe MINI Countryman nog meer een onderscheidend karakter te geven.