blauw-licht-filter-bril
Health

3 redenen waarom iedereen een blauw licht filter bril zou moeten dragen

Mensen beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de gezondheidseffecten van blauw licht. Dit is het licht dat wordt veroorzaakt door onze schermen. Dat is ook de reden waarom steeds meer mensen een bril dragen met een ‘blauw licht filter’. Dit zijn brillen met lenzen die dit zogenaamde ‘blauwe licht’ blokkeren.

Wat is een blauw licht filter bril?

Blauw-licht brillen zijn brillen waarvan fabrikanten beweren dat ze ‘blauw licht’ kunnen filteren. De bril heeft een speciaal filter in het glas die een deel van dit zogenaamde blauwe licht vermindert.

Je tablet, smartphone, laptop en flatscreen-tv hebben één ding gemeen: ze geven allemaal blauw licht af. Het is een van de vele kleuren in het lichtspectrum die wij kennen.

Als je hier dus te veel van binnenkrijgt kan dit schade veroorzaken aan je ogen. Als je je bedenkt dat we allemaal uren per dag naar ons scherm staren, is het niet gek waarom steeds meer mensen de keuze maken om zo’n ‘Blue Light Glass’ te dragen.

Feit of fabel?

Hoewel het niet 100% zeker is dat deze brillen je ogen beschermen tegen toekomstige oogafwijkingen en/of ziektes, zitten er genoeg voordelen aan. Wij hebben een top drie gemaakt van redenen waarom jij zo’n bril zeker aan zou moeten schaffen.

1. Betere nachtrust

We hebben allemaal een zogenaamde biologische klok. Kortom, ons lichaam weet wanneer het moet gaan slapen en wanneer het wakker moet worden. Je kop koffie is dus niet het enige wat je ’s ochtends moet opfleuren.

3 tips waarom iedereen een blauw licht bril zou moeten dragen

Blauw licht van de zon is verantwoordelijk voor meer energie en waakzaamheid. Maar als je je bedenkt dat blauw licht ook uit je smartphone, tablet of televisie komt, is het niet zo gek dat je hiervan wakker kunt liggen in de nacht.

Het verstoort gewoon je biologische klok. Goede reden dus om een blauw-licht bril te dragen in de avond.

2. Nooit meer vermoeide ogen

We hebben allemaal wel eens last van digitale vermoeidheid doordat we langdurig naar onze computerschermen staren. En tegenwoordig is het zelfs nog duidelijker omdat we een aanzienlijk deel van onze werkdag besteden aan het kijken naar smartphones, tablets en computerschermen.

Zelfs als we ons ontspannen, spelen we videogames, lezen we op een tablet of kijken we tv. Al deze activiteiten stellen ons bloot aan kunstmatig blauw licht. Het komt erop neer dat onze ogen gewoon niet gebouwd zijn voor onze digitale wereld. Het is daarom zo belangrijk dat je voor je ogen zorgt. Een blauw-licht bril kan een oplossing bieden voor je vermoeide ogen.

blauw licht bril

3. Bescherm je ogen tegen ziektes

Er is al jarenlang discussie over mogelijke schade aan het netvlies door blauw-licht. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde dat tussen 2012 en 2014 de tijd die jonge mensen achter tablets, computers en smartphones doorbrengen, explosief is toegenomen.

Zoals je misschien gemerkt hebt, wordt er in de media ook steeds meer aandacht besteed aan dit onderwerp. Niet gek ook dat mensen bezorgd raken over de mogelijke bijwerkingen zoals verstoorde slaap, geestelijke gezondheid en verminderde lichamelijke activiteit.

De waarheid is: er is gewoon nog te weinig onderzoek gedaan naar de langdurige bijwerkingen van blauw-licht, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.