bitcoins, roof
Geld & Carrière

Cryptoroof: Broers stelen voor 3 miljard euro aan bitcoins

Dat je moet oppassen met bitcoins is wederom bewezen. Twee jonge Zuid-Afrikaanse broers zijn er vandoor gegaan met bitcoins ter waarde van 3 miljard euro. Het gaat om Ameer en Raees Cajee, twee jongens van 18 en 21 jaar oud. Zij stalen 69.000 bitcoins die waren toevertrouwd aan hun bedrijf Africrypt.

Grootste crypto-diefstal ooit

Het bedrijf Africrypt werd in 2019 door de broers opgericht. De roof lijkt de grootste bitcoin diefstal ooit te zijn. De 21-jarige Raees beweert dat hij in 2009 al over bitcoin te horen kreeg en al op jonge leeftijd Ethereum begon te menen. Vanuit zijn slaapkamer bouwde hij aan Africrypt en werd binnen no time succesvol.

Door hun slimme AI-toepassingen kregen ze al snel naam en faam. Ze beloofden enorme redamenten, tot zelfs 10 procent per dag. Je kon investeren bij Africrypy vanaf 100.000 dollar. Sommige klanten belegden meer dan 1 miljoen euro bij het Afrikaanse bedrijf.

Geen spoor van broers en bitcoins

In April, toen de koersen door het dak gingen, stuurde een medewerker van het bedrijf alle klanten een mail. In deze mail stond dat het bedrijf was gehackt en dat de munten van de klanten in gevaar waren. Daarnaast gaven ze het advies om niets aan de autoriteiten te melden. ,Onze prioriteit is om de fondsen terug te krijgen”, klonk het, ,,maar dit proces is omslachtig en zal tijd in beslag nemen, als het lukt.”

Al snel besloten meerdere klanten advocaten in te schakelen. Toen er contact werd opgenomen met de broers belanden ze al snel op een dood spoor. Het gerucht gaat dat de broers vanuit Zuid-Afrika naar Engeland zijn vertrokken. Het lijkt te gaan om de grootste cryptoroof in de geschiedenis. Hoe je dit soort dingen kunt voorkomen lees je in dit interview met crypto-adviseur Henk van Cann.