Geld & Carrière

Man is Bitcoin wachtwoord kwijt en verliest 180 miljoen euro

Bitcoin cryptocurrency

De Bitcoin, en cryptocurrency in z’n algemeen, gaat momenteel als een raket. De Duitse programmeur Stefan Thomas zal dit met gemengde gevoelens aanzien. Hij heeft namelijk geen toegang meer tot zijn bitcoins, ter waarde van 180 miljoen euro. Hij heeft tien pogingen om het wachtwoord te raden, acht heeft hij er al verbruikt.

Da’s pech, Bitcoin wallet wachtwoord weg

Thomas kreeg tien jaar geleden 7002 bitcoins cadeau. Op dat moment waren deze ’maar’ 28.000 euro waard. Hij besloot ze op dat moment te waren in een digitale portemonnee op het zogeheten IronKey. IronKey is een beveiligde harde schijf. Hij heeft alleen een probleem: hij is het briefje kwijt waarop hij het bitcoin wachtwoord had geschreven.

De IronKey is goed beveiligd. Na 10 foute pogingen zal deze zich voorgoed vergrendelen. Je hebt dus maar een aantal keer de kans om het goed te raden. Thomas vertelt aan de New York Times: „Ik lig er echt in bed aan te denken”. Dan ga ik weer naar de computer met een nieuwe strategie en dan werkt dat opnieuw niet en dan ben ik weer wanhopig.”

Bitcoin cryptocurrency

Hulp en advies om crypto vermogen terug te krijgen

Inmiddels heeft Thomas al hulp uit verschillende hoeken gekregen. Een beveiligingsexpert van de Universiteit van Stand heeft heeft aanboden hem te helpen. Voor 10 procent van de waarde wil hij er voor zorgen dat Thomas binnen zes maanden zijn wachtwoord heeft.

Thomas hoopt dat anderen leren van zijn fouten. Hij deelt nu adviezen op Twitter: „Ik hoop dat anderen van mijn fouten kunnen leren. Test je back-ups regelmatig om te checken of ze het nog steeds doen. Als ik een beetje vooruit had gekeken, had dat een decennium spijt kunnen voorkomen.”

Wil jij beginnen met cryptocurrency? Check dan deze tips!