Geld & Carrière

Bitcoin stijgt boven $20.000: waar gaat de prijs naar toe?

bitcoin prijst stijgt enorm

Na lange tijd van neerwaartse prijsactie is er toch eindelijk beweging gekomen binnen de cryptocurrency markt. Maar is de euforie binnen de markt gerechtvaardigd, of zien we de prijs binnen de kortste keren weer terugzakken? In dit artikel laten we zowel een fundamentele als een technische analyse op Bitcoin los om een voorspelling te maken waar Bitcoin naar toe gaat.

Fundamenteel: onzekere situatie

Momenteel verkeren we in een onzekere economische situatie. Ondanks dat organisaties als IMF en Goldman Sachs hun verwachtingen over de economische vooruitzichten positiever zijn geworden, hebben we altijd nog te maken met onzekerheden. Over de gehele wereld zien we binnen de tech- en crypto sector veel werknemers ontslagen worden, wat de groei in deze sectoren dus zwaar zal hinderen in 2023.

Daarnaast hebben we nog de situatie in China, waar ze momenteel in een lockdown zitten vanwege een nieuwe corona uitbraak. Bovendien hebben we nog altijd te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Om al deze redenen is de toekomst van de investeringsmarkten erg onzeker. Markten met een hoog risico, zoals cryptocurrencies, houden niet van onzekerheden over de toekomst. Investeerders zetten over het algemeen liever hun geld in minder risicovolle investeringen in onzekere tijden.

Technische analyse: belangrijke suport

Als je naar de grafiek kijkt vanuit een technische analyse, zie je dat de prijs door een belangrijk punt is gekomen. Lange tijd lag er rond $19.000 dollar een sterke support waar de prijs niet doorheen zakte. Toen de prijs hier begin november echter doorheen zakte, lukte het niet om boven dit belangrijke punt te blijven. Vorige week vrijdag begon Bitcoin echter aan een sterke opmars, waardoor dit punt doorbroken werd.

Momenteel lijkt Bitcoin een nieuwe tijdelijke bodem te vinden door een support te creëren rond $20.500. Mochten de investeerders deze prijs weten te behouden, komt het rond $22.500 en rond $25.000 de volgende lastige punten tegen met veel verkoopdruk van investeerders. Als de huidige support niet behouden wordt, is het van groot belang dat de prijs niet onder $19.000 zakt. Onder de $19.000 is de eerstvolgende support pas weer op $17.000.

Conclusie: waar gaat de Bitcoin prijs heen?

Ondanks de euforie in de cryptowereld, moeten we niet vergeten dat er overal om ons heen onzekerheden zijn. Zo weten we niet wanneer de Fed zal zorgen dat de rentepercentages gaan afnemen, of de covid situatie in China de wereldeconomie weer stil gaat leggen, of de inflatie verder zal stijgen, en of Putin besluit om vrede te stichten met onder andere Oekraïne.

Kijkend naar de grafiek is $19.000 het belangrijkste punt voor de korte termijn. Dit prijspunt zal waarschijnlijk op de korte termijn weer getest als nieuwe support. Mocht deze support houden, zou $25.000 een realistische prijs zijn op de korte termijn. Door de onzekerheid in de markten lijkt het echter onwaarschijnlijk dat we op korte termijn boven deze prijs zullen komen. Mocht $19.000 niet houden als support, zullen we snel weer naar de lage prijzen van eind vorig jaar gaan.