Health

Binaural Beats: verbeter je focus, geheugen, slaap en mentale gezondheid

binaural beats

Wanneer je muziek luistert met oordopjes waarbij in elk oor een andere frequentie te horen is, verwerken je hersenen het verschil in frequenties. Binaural beats is het luisteren naar verschillende toonhoogtes en heeft een aantal opmerkelijke gezondheidsvoordelen. In dit artikel duiken we dieper in het begrip ‘binaural beats’.

Wat zijn Binaural Beats?

Voorbeeld: stel je luistert in je linkeroor naar een frequentie van 132 Hertz, en in je rechteroor luister je naar één van 121 Hertz. Je hersenen zorgen ervoor dat het verschil in tonen synchroon met elkaar gaan lopen. Dit wordt in wetenschappelijke termen ook wel een auditieve illusie genoemd.

Er zit echter wel een addertje. Om een ​​binaurale beat te laten werken, moeten de twee tonen die je hoort lager zijn dan 1000 Hertz. Ook mag het verschil tussen de twee tonen niet hoger dan 30 Hertz zijn. Tot slot moeten de tonen afzonderlijk te horen zijn, bijvoorbeeld door middel van oordopjes of een koptelefoon.

binaural beats

Waarvoor worden Binaural Beats gebruikt?

Het verschil in toonhoogte wordt in de muziek bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde instrumenten als piano’s te stemmen. Ook zijn deze bijzondere tonen niet lang geleden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen op mentaal gebied. Wat blijkt? Binaural Beats wekken dezelfde toestand op als bij meditatie.

De theorie is dat deze beats kunnen helpen bij het creëren van de frequentie die je hersenen nodig hebben om dezelfde golven te creëren die vaak worden ervaren tijdens het mediteren. Het op deze manier gebruiken van binaural beats wordt hersengolf entrainment technologie genoemd.

binaural_beats_

Gezondheidsvoordelen Binaural Beats

Er is in het verleden vaker aangetoond dat bepaalde meditatieve oefeningen stress en angst verminderen, de snelheid van veroudering van de hersenen vertraagt, geheugenverlies vertraagt en de geestelijke gezondheid bevordert.

De voordelen die aan binaural beats zitten zijn dus sterk te vergelijken met die van meditatie, en dat is nogal een lijstje. Zo kan het mensen helpen om beter om te leren gaan met depressies. Maar het kan ook helpen tegen bijvoorbeeld slapeloosheid.

Doe oordoppen of een koptelefoon in. Anders werkt het niet.

Kortom, wat ons betreft is deze manier van alternatieve therapie het proberen waard. En hoewel er nog relatief te weinig onderzoeken zijn gedaan om conclusies te kunnen trekken, ziet deze vorm van therapie er tot dusver veelbelovend uit.

Lees ook eens één van deze artikelen: