Crypto

Binance verlaat Nederland: ontdek hier je nieuwe cryptobeurs

binance-verlaat-nederland-nieuwe-cryptobeurs
Cryptobeurs Binance moet stoppen in Nederland en vertrekt

Het nieuws slaat in als een bom: Binance, ’s werelds grootste crypto exchange, zal zijn activiteiten in Nederland zal stopzetten. Dit komt door een langdurig geschil met De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op het gebied van financiële instellingen in Nederland. Laten we eens kijken waarom Binance van Changpeng Zhao vertrekt uit ons land en welke alternatieven Nederlandse crypto-enthousiastelingen nu hebben.

Waarom Binance Nederland verlaat

Het vertrek van Binance uit Nederland is het gevolg van onenigheid met De Nederlandsche Bank (DNB). Ondanks dat Binance een uitgebreid registratieaanvraag proces heeft doorlopen, heeft het niet de vereiste virtual asset service provider (VASP) licentie kunnen verkrijgen. DNB stelt dat deze licentie nodig is om te voldoen aan de anti-witwasrichtlijnen in Nederland.

Het ontbreken van de licentie heeft Binance gedwongen zijn diensten in Nederland stop te zetten. Hierdoor kan je via Binance niet meer investeren in cryptocurrencies. Hoewel Binance actief is in 19 andere Europese landen en beweert te voldoen aan de Europese richtlijnen voor het voorkomen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering, waren de genomen maatregelen niet voldoende voor de Nederlandse toezichthouder.

Alternatieven voor Nederlandse gebruikers

Nederlanders hebben tot 17 juli om hun munten weg te halen van Binance. Hoewel het vertrek van Binance een tegenslag is voor Nederlandse crypto-investeerders, zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar. Zo heb je enkele Nederlandse exchanges die wel voldoen aan de Nederlandse regelgeving. Zo kun je veilig je crypto verhandelen op Bitvavo, Coinmerce en Bitcoin Meester. CoinMetro is een Europees platform, die ook voldoet aan alle wetgevingen binnen Nederland.

Als Nederlandse gebruikers op zoek zijn naar wereldwijde alternatieven, is ByBit een populaire optie. Deze handelsbeurs beschikt op dit moment wel over de juiste papieren. Daarnaast is het ook het overwegen waard om gebruik te maken van een decentrale wallet, zoals Metamask. Decentrale wallets laten gebruikers zelf hun cryptocurrencies beheren en bieden extra veiligheid en controle. Via Metamask kan je dan bijvoorbeeld via UniSwap weer coins verhandelen op een decentrale manier.