Food & Drinks

Biertrends van 2022: bijzondere smaken en alcoholvrije biertjes

biertrends-2022

De temperatuur loopt weer flink op deze week. Daarbij hoort natuurlijk volle terrassen en veel gezelligheid. Gelukkig is dit weer mogelijk na de lange Covid periode. Met dit heerlijke weer gaat er niets boven een lekker ijskoud biertje drinken met je beste vrienden. We gingen op zoek naar de biertrends van 2022. Gaan we deze zomer voor een speciaal biertje of gewoon een pilsje? Met of zonder alcohol? En kiezen we voor een blikje of flesje?

Biertrends van 2022: veel biersoorten om uit te kiezen

Een aantal jaren geleden bestelden we gewoon een simpel pilsje op een fijn terras. Tegenwoordig komen we bijna om in alle biersoorten die er zijn. Volgens het AD zijn het aantal Nederlandse bierbrouwerijen in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Met name kleine lokale brouwerijen doen het goed. Uit de cijfer van de Kamer van Koophandel waren er vorig jaar ruim duizend Nederlandse bierbrouwerijen. Nu.nl zocht uit wat de trends zijn op het gebied van bier.

Trend 1: Bier in blik

Vroeger werd je aangezien als zwerver  bij het afrekenen van 10 blikjes bier bij de kassa, deze zomer ben je daarmee ineens een trendsetter. Steeds meer brouwerijen gaan over op blik. Een blikje laat geen licht door waardoor het een ideale verpakking is. De fabrikant kan zich lekker uitleven met de verpakking en dat zie je ook vaak terug in de meest originele varianten. 

Trend 2: Bijzondere biersmaken

Niemand had toch ooit een paar jaar geleden kunnen denken dat Hema met een tompouce bier zou komen. Samen met botanisch brouwer Lowlander werd dit biertje op Koningsdag uitgebracht. De Tompouce Ale is een milkshake blond en is gebrouwen met vanille en framboos.

Daarnaast kwamen we een bier tegen van de brouwers van Twisted Pine Brewing company die maar liefst zes verschillende peper gebruikt. Dat zijn nog eens pittige biertjes.  Wist je dat er zelfs een biertje bestaat voor onder de douche? Je kunt ze drinken en ook nog eens gebruiken als conditioner. Handig zo’n 2 in 1 functie!

Trend 3: Alcoholvrije biertjes

Ben je vaak de bob maar wil je toch genieten van een biertje? Dan is er genoeg keus aan goede alcoholvrije biertjes. Vroeger waren ze misschien niet te drinken, maar nu zijn deze alcoholvrij bieren steeds beter van smaak. De trends zijn vooral biertjes met weinig bitterheid en veel fruitaroma zoals citroen, limoen en ananas. Volgens het voedingscentrum kan alcoholvrij bier wel veel zuren bevatten die niet heel goed zijn voor je tandglazuur. Net als met de alcohol variant is het dus alsnog drinken met mate.

Trend 4: meer biermomenten

Als de drankkaart wordt gegeven bij een zakenlunch zou het misschien niet in je opkomen om een biertje te bestellen. Nu is dat wel anders met de enorme opkomst van alcoholvrij bier. Een 0 procentje kan natuurlijk op iedere tijdstip en bij iedere gelegenheid. Voordeel daarvan is dat je ook nog scherp bent als je een belangrijke deal hebt gesloten.

bier-vrienden-biertrends

Trend 5: Speciaalbier niet meer zo speciaal

Het zit hem niet meer in de naam, want het drinken van een lekker speciaal biertje wordt steeds normaler. Pas halverwege de jaren tachtig kwam speciaalbier in Nederland grootschalig op de markt. Nu is het niet meer weg te denken. Volgens Gall&Gall is het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend.

Wat dit inhoudt? Bij ondergisting vindt het gistingsproces plaats bij een lage temperatuur (meestal tussen de 4 en 15 graden). Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem. Bovengisting is juist het tegenovergesteld want daarbij loopt de gisting om met hoge temperaturen van 15 tot 25 graden. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Daarbij is het ook meer mogelijk om lekkere smaakjes aan de bier toe te voegen. 

speciaalbier-drinken-biertje-pils