Life

Zo duur is een gele rakker dit jaar tijdens de Nijmeegse 4Daagse

bier-prijs-nijmeegse-vierdaagse
(Foto: Freepik)

Vandaag start de Nijmeegse 4Daagse, het oudste en meest bekende wandelevenement van Nederland. Tijdens de 4Daagse kun je genieten van de Vierdaagsefeesten in de binnenstad van Nijmegen. De toegang tot de feesten is gratis, maar over de bierprijzen regent het klachten.  Wat kost een biertje op de Vierdaagsefeesten nu precies? En waarom is het zo duur?

Van Vierdaagse naar 4Daagse

De eerste Nijmeegse 4daagse, toen nog geschreven als Vierdaagse, werd in 1909 gehouden. Het evenement is uitgegroeid tot één van de grootste wandelevenementen wereldwijd en heeft daardoor de bijnaam The  Walk of the World gekregen. In 2021 ging de organisatie ertoe over om de naam Vierdaagse officieel te veranderen in 4Daagse.

Sinds 1970 worden gelijktijdig met de 4Daagse de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gehouden, oorspronkelijk de Zomerfeesten geheten. Tijdens de feesten stroomt de binnenstad van Nijmegen bomvol om te genieten van optredens van diverse artiesten in verschillende muziekstijlen. De feesten beginnen iets eerder dan de 4Daagse zelf: dit jaar is het feest van zaterdag 15 juli tot vrijdag 21 juli.

Veelbesproken bierprijzen tijdens de 4Daagse

Dit jaar regent het klachten over de bierprijzen op de Vierdaagsefeesten. Om welke prijzen gaat het precies: het kleinste formaat gewoon bier kent een vanaf prijs van 3,50 euro. Wil je liever een speciaal biertje, bijvoorbeeld witbier? Dan betaal je daarvoor minimaal 8,45 euro. Je betaalt los daarvan een eenmalig bedrag van 50 cent statiegeld.

Wil je dus een biertje drinken met collega’s, familie of vrienden en je met zijn vieren en drink je ieder twee witbiertjes, dan ben je dus bijna 70 euro kwijt! Zelf bier of andere drank meenemen dan maar? Dat mag niet. Op de officiële Vierdaagsefeesten site valt te lezen “Het is niet toeges­taan om zelf eten en drinken mee te nemen. Door de con­sump­ties die je bij ons koopt houden we de Vier­daagse­feesten gratis”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De 4Daagse (@4daagse_nijmegen)

Waarom is het bier zo duur tijdens de 4Daagse?

De organisatie van de Vierdaagsefeesten komt met de volgende verklaring voor de hoge prijzen: ‘het groot­ste even­e­ment van Ned­er­land organ­is­eren, dat gaat natu­urlijk niet voor niets. Hoe we dat alle­maal betal­en? Dat doe jij, door jouw con­sump­ties aan de bar te kopen. Een biertje bij de Vierdaagsefeesten kost gemiddeld 20 cent meer dan op een gewone stapavond, maar je krijgt er zoveel meer voor terug!’.

En daar zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Op veel festivals betaal je nóg hogere consumptieprijzen én moet je ook nog eens een duur ticket aanschaffen. Heb je tijdens de Vierdaagsefeesten dorst en is je portemonnee leeg? Dan kun je in ieder geval nog gratis water drinken bij de diverse tappunten in de Nijmeegse binnenstad.