Food & Drinks

Bier drinken onder werktijd is goed voor je prestaties op de werkvloer

bier-drinken-onder-werktijd-prestaties

Onderzoek heeft uitgewezen dat die populaire borrel op vrijdag makkelijk dagelijks op de werkvloer zou kunnen worden toegepast. Mensen schijnen namelijk productiever en effectiever in hun werk te worden als ze er een biertje bij nemen. De resultaten van het onderzoek dat we in dit artikel behandelen liegen er niet om: we kunnen de koffiemachine op de redactie beter vervangen door een biertap.

Licht aangeschoten presteer je beter op het werk

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Illinois, in de Verenigde Staten, doen werknemers er goed aan om een paar biertjes achterover te slaan voordat ze aan het werk gaan. Onderzoekers hebben dit getest op een groep vrijwilligers, die zonder twijfel hebben geproost op de wetenschap. De ene groep van 40 man kreeg genoeg alcohol om een bloedalcoholgehalte van 0,7 te bereiken, wat gelijk staat aan twee flinke pilsjes.

De andere groep van tevens 40 man deed dezelfde test volledig nuchter. Beide groepen deden een ‘Remote Associates Test’. Deze test houdt in dat er een associatie tussen verschillende woorden gemaakt moet worden. Voorbeeld: ‘zwitsers’, ‘blauw’ en ‘cake’. Het antwoord hierop is ‘kaas’. De groep die een paar glazen bier had gedronken presteerde een stuk beter dan de alcoholvrije groep.

bier drinken werk

Bier drinken onder werktijd

Volgens het onderzoek wordt het creatieve gedeelte van je hersenen geprikkeld bij een kleine hoeveelheid alcohol. Mensen die een functie hebben waarbij creatief gedacht moet worden, zoals bijvoorbeeld bij een reclamebureau, kunnen dus baat hebben bij een paar biertjes. Zou dat de reden zijn waarom veel schilders en andere kunstenaars graag een glas rode wijn drinken tijdens het produceren van hun creaties? Wie zal het zeggen, volgens het onderzoek zou dat zomaar kunnen.

Laten we voorop stellen dat het om een kleine hoeveelheid gaat. Het is dus niet handig om een meter bier achterover te slaan voordat je op je werk verschijnt. Als je namelijk meer dan deze kleine hoeveelheid tot je neemt dan is het tegenovergestelde waar: dan verlies je je focus, en daarmee waarschijnlijk je baan, en een paar voortanden als je struikelt op weg naar buiten. De term ‘geniet, maar drink met mate’ is in dit geval zeker van toepassing.

bier drinken onder werktijd