parkeren
Geld & Carrière

10 minuten parkeren in Den Haag kost je voortaan een fortuin

Amsterdam staat bekend om de hoge parkeertarieven, maar als het aan de gemeente Den Haag ligt dan troeft de Hofstad onze hoofdstad af als het gaat om de prijzen van betaald parkeren. Parkeren in het centrum van Den Haag en in Scheveningen gaat sowieso het eerstkomende jaar een exorbitant bedrag kosten. Het gaat om een proef van de gemeente, met als doel de overlast van dagjesmensen in te dammen.

Betaald parkeren in Den Haag

Het is in Scheveningen en Den Haag een doorn in het oog van lokale bewoners: dagjesmensen die hun auto de hele dag in hun straat parkeren, waardoor ze hun eigen auto niet kwijt kunnen. Marieke de Jong van bewonersvereniging het Oude Centrum is het spuugzat, en heeft de gemeente zover gekregen om maatregelen te treffen. “Je kan nooit parkeren, je moet wachten tot er iemand instapt en wegrijdt“, aldus De Jong.

Scheveningen is een badplaats, en heeft elke zomer te kampen met talloze bezoekers, die hun auto’s liever in een straat dan in een parkeergarage parkeren. Om bezoekers aan de stad ‘te motiveren’ om uit te wijken naar betaalde parkeergarages heeft de gemeente Den Haag bij wijze van proef een omstreden vorm van betaald parkeren gerealiseerd. Deze proef duurt een jaar, en moet ervoor zorgen dat er op straat parkeerplek overblijft voor lokale bewoners.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ParraTV (@parratv)

Extreem hoog bedrag voor 10 minuten parkeren in Den Haag

Deze proef gaat gelden voor bepaalde delen in het centrum van Den Haag en in Scheveningen. De bedoeling is dat parkeren in deze zones standaard 50 euro gaat kosten. Het maakt niet uit of er 10 minuten of een hele dag wordt geparkeerd, je betaalt altijd het vaste dagtarief. Deze maatregel is genomen omdat eerder getroffen maatregelen onvoldoende effect hadden. De parkeertarieven waren al verhoogd van 3,50 naar 10 euro, maar dat had niet het gewenste effect.

Op zonnige dagen werden er verkeersregelaars en boa’s in Scheveningen de straat op gestuurd om de grote stroom bezoekers in goede banen te leiden, maar ook daarmee was de chaos nog niet opgelost. Zelfs het plaatsen van wielklemmen had niet het gewenste effect. Het parkeertarief verhogen naar 50 euro is een nieuw wapen van de gemeente om de parkeeroverlast van dagjesmensen aan te pakken.