Travel

Op deze slimme manier haal je het maximale uit je vakantiedagen in 2024

besteding-vakantiedagen-2024
(Foto: Depositphotos)

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent niet alleen pepernoten en kerstversiering, maar ook alvast nadenken over de strategische planning van je vakantiedagen voor het nieuwe jaar.

Heb je niet zoveel vakantiedagen tot je beschikking of wil je om andere redenen zuinig zijn op je vrije dagen? Geen nood, wij gingen op zoek naar slimme hacks om zoveel mogelijk vrije dagen aaneengesloten te scoren.

Vakantiedagen en feestdagen

In Nederland heeft iedereen in loondienst volgens de wet recht op minimaal twintig vakantiedagen, wat neerkomt op vier weken. In de praktijk is het vaak meer, veel bedrijven kennen bijvoorbeeld extra atv-dagen.

Tel daarbij de officiële feestdagen op die de meeste werkgevers ook vrij geven, en je hebt een aardig voorraadje aan vrije dagen. De afgelopen jaren vielen de kerstdagen (deels) in het weekend. Nieuwjaarsdag viel dit jaar op een zondag en het jaar daarvoor op een zaterdag.

Maar in 2024 hebben we meer geluk, de Kerstdagen vallen op woensdag en donderdag. Met één vrije dag hebben we pech: helaas valt Koningsdag in 2024 op een zaterdag. Al met al mogelijkheden genoeg om je vakantiedagen slim in te zetten.

besteding-vakantiedagen-2024
(Foto: Depositphotos)

22 vakantiedagen inzetten voor 44 dagen vrijheid

Stel, je neemt na Tweede Paasdag (maandag 1 april) vier vrije dagen op (2 t/m 5 april), dan hoef je negen dagen (weekenden meegeteld) niet naar je werk. In mei kun je zelfs ruim drie weken aaneengesloten vrij nemen, omdat de meeste feestdagen in deze maand vallen.

Neem vier vrije dagen op in de week van Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei), dus 6 t/m 8 mei en 10 mei. De week erna kost je wel een volle week aan vakantiedagen (13 t/m 17 mei). Maar als je daar nog een weekje achteraan plakt, hoef je, dankzij Tweede pinksterdag (maandag 20 mei), slechts vier extra dagen vrij te vragen (21 t/m 24 mei). Zo lever je dertien vakantiedagen in en geniet je van 23 vrije dagen achter elkaar (weekenden meegeteld).

Het duurt nog even, maar de kerstdagen van 2024 vallen zoals gezegd ook gunstig. Beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag (maar dan hebben we het alweer over 2025) vallen op doordeweekse dagen. Dus, als je vijf vakantiedagen opneemt (23, 24, 27, 30 en 31 december), ben je anderhalve week vrij om te doen wat je wilt.

besteding-vakantiedagen-2024
(Foto: Freepik)

Voor ouders met schoolgaande kinderen

Ben je gebonden aan de schoolvakanties van de kids? De meivakantie duurt standaard één week, maar de meeste scholen plakken er nog een extra weekje aan. Als dat geldt voor de school van jouw kinderen, kun je dankzij Hemelvaartsdag veertien dagen vrij zijn door slechts negen vakantiedagen op te nemen.

Ook met schoolgaande kinderen kun je in december langere tijd weg. Alle feestdagen tot en met Nieuwjaarsdag vallen op doordeweekse dagen, wat betekent dat je zestien dagen vrij bent met slechts zeven aangevraagde vrije dagen.