Wheels

Deze winterbanden zijn volgens de ANWB het beste én betaalbaar

beste-winterbanden-betaalbaar
(Foto: Freepik)

Onlangs hebben we uitgelegd dat je winterbanden onder je auto plaatst wanneer het kwik daalt toch 7 graden Celsius of lager. Dat gaat niet lang meer duren, dus lichten wij de beste én meest betaalbare opties voor je uit.

Het is niet verplicht om winterbanden onder je auto te plaatsen. Toch wil je voorkomen dat je banden doorglijden tijdens het remmen of dat je grip in de bocht verliest. ANWB doet jaarlijks een winterbandentest en dit zijn de resultaten.

Waarom zijn winterbanden zelfs in Nederland belangrijk?

Winterbanden zijn essentieel, vooral bij winterse gladheid. Zomerbanden bieden geen grip op sneeuw of ijs, waardoor winterbanden cruciaal zijn voor veilig rijden in koude en gladde omstandigheden.

Ook in Nederland is het belangrijk om je winterbanden onder de auto te (laten) schroeven. Denk aan het wisselvallige weer wat start in de herfst. Dit is ook vaak het moment om te wisselen van banden. Het wordt snel gladder door de extreme weersveranderingen.

Regen, vallende bladeren, vroeg donker en kou. Door deze factoren wordt deelnemen aan het verkeer wat lastiger. Met de juiste winterbanden heb je geen verlengde remweg, waardoor de fietser die oversteekt geen gevaar loopt ondanks deze factoren.

beste-winterbanden-betaalbaar
(Foto: Freepik)

Wat is belangrijk bij aanschaf van winterband

Om de juiste band te kiezen is het essentieel dat je met een paar aandachtspunten rekening houdt. Denk bijvoorbeeld aan je eigen verwachtingen van de band.

Ben je van plan om met de auto op wintersport te gaan naar de Franse Alpen? Je zult dan een wat betere winterband nodig hebben dan wanneer je de auto alleen voor je wekelijkse retourtje naar de supermarkt gebruikt.

Overweeg daarnaast het kostenaspect. We begrijpen dat het een flinke financiële investering is, maar de gevolgen kunnen nog veel groter zijn.

beste-winterbanden-betaalbaar
(Foto: Freepik)

Hoe wordt een winterband getest?

De winterbandentests zijn gericht op rijeigenschappen, veiligheid, en remprestaties op verschillende wegdekken, waaronder droog, nat, sneeuw, en ijs.

Verder beoordeelt de ANWB ook milieu-eigenschappen, zoals slijtvastheid, de hoeveelheid vrijkomende slijtagedeeltjes, gewicht, verbruik, afrolgeluid, en duurzaamheid van de banden.

Het eindoordeel wordt bepaald door 70% te wijden aan rijeigenschappen en veiligheid, en 30% aan milieu-eigenschappen. Sterren worden toegekend op basis van prestaties:

5 sterren: Uitstekende prestaties op alle onderdelen.
4 sterren: Goed, zeer aan te raden.
3 sterren: Voldoende, veilig en aan te raden.
2 sterren: Onvoldoende, niet aan te raden.
1 ster: Slecht (onveilig), wordt afgeraden.

beste-winterbanden-betaalbaar
(Foto: Freepik)

Geteste bandenmaten 2023/2024

Voor dit jaar zijn de bandenmaten 205/60 R16H en 225/45 R17H getest, hieronder is te lezen wat voor type auto’s op deze banden rijden. De resultaten voor de band is band specifiek voor dat formaat. De testresultaten kunnen dus verschillen van andere formaten van hetzelfde merk.

Bandenmaat 205/60 R16H

Deze maat vinden we vooral onder de kleine SUV-klasse. Voorbeelden zijn de Audi Q2, Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Opel Crossland X, Renault Captur, Seat Arona en Skoda Kamiq en de VW T-ROC.

De resultaten voor de 205/60 R16H toonden 7 keer goed, 7 keer voldoende en 2 afraders. De top 4 sterren banden, Dunlop Winter Sport 5 (€ 110,19), Michelin Alpin 6 (€ 120), Goodyear Ultra Grip 9+(€ 119), en Continental WinterContact TS870P (€ 111,99), scoorden goed op zowel rijeigenschappen en veiligheid als milieu-eigenschappen.

Bandenmaat 225/45 R17H

Dit formaat zit voornamelijk onder het C-segment, de middenklasse. Voorbeelden zijn de Audi A3, BMW 1-serie, Honda Civic, Hyundai i30, Kia C’eed, Opel Astra, Peugeot 308 en Renault Megane en de VW Golf.

In de 225/45 R17H categorie scoorden de Continental Wintercontact TS870 (€ 139,99), Michelin Alpin 6 (€ 169,69), Goodyear Ultragrip Performance+ (€ 121,99), en Dunlop Winter Sport 5 (€ 153,99) het hoogst met 4 sterren.

Deze banden vertoonden minimale onderlinge verschillen, waardoor de keuze vooral afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en prijs.