De ideale tijd om te gaan slapen volgens groot Oxford onderzoek
-
Alfred Rietveld
- •
- Health
- •
- •

We weten allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor je gezondheid. Niet alleen de lengte en de diepte van je slaap is belangrijk, maar ook het tijdstip waarop je jouw bed opzoekt. Maar wat is dan precies de beste tijd om te gaan slapen? We zochten het voor je uit.
Wat is de optimale bedtijd?
Je zou denken dat de beste tijd om te gaan slapen verschilt per persoon, maar er is wel degelijk een algemeen ideaal tijdstip te noemen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat in Groot-Brittannië is uitgevoerd. Zo’n 88.000 mensen werden onderzocht, over een periode van bijna zes jaar. Belangrijkste conclusie: het ideale tijdstip voor volwassenen om te gaan slapen is tussen 22.00 en 23.00 uur.
Maar wat als je nu liever eerder of later wilt gaan slapen? Het onderzoeksresultaat vermeldt dat zowel te vroeg als te laat gaan slapen de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ga je een uurtje later slapen, dan vergroot dat volgens het onderzoek je kans op hart- en vaatziektes met 12%. Ga je nog later slapen, bijvoorbeeld na twaalf uur, dan is dat al 24%. Opvallend is dat te vroeg slapen bijna hetzelfde effect heeft: de kans op hart- en vaatziekten is dan 25% hoger dan wanneer je tussen 22.00 en 23.00 uur gaat slapen.
Waarom is de beste tijd om te gaan slapen belangrijk?
Hoe ontstaan deze opvallende verschillen voor je gezondheid, afhankelijk van het tijdstip waarop je gaat slapen? De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de biologische klok van de mens. Ga je bijvoorbeeld na middernacht slapen, dan verklein je de kans dat je het ochtendlicht ziet, en dat is juist een belangrijk moment voor het afstellen van de biologische klok.
Dat de lengte en de diepte van je slaap belangrijk is, werd al eerder aangetoond. Het belang van het tijdstip waarop je gaat slapen is relatief nieuw. De resultaten van het genoemde onderzoek bijvoorbeeld, zijn pas sinds eind vorig jaar bekend.
Hoe laat ga jij slapen?
De onderzoekers naar de beste tijd om te gaan slapen melden wel nadrukkelijk dat het dus niet zo is, dat je afhankelijk van je bedtijd automatisch hart- of vaat klachten krijgt. Op de gezondheid van het hart en de bloedvaten zijn namelijk nog veel meer factoren van invloed: erfelijke aanleg, overmatig alcohol drinken, slechte voeding en te weinig beweging bijvoorbeeld hebben een grotere impact.
Ben je gewend laat naar bed te gaan, en kun je jouw bedtijd verschuiven naar tussen 22.00 en 23.00 uur? Dan heb je nog een voordeel: het moment waarop je opstaat verschuift dan ook naar een vroeger tijdstip en dan heb je meer tijd voor gezonde ochtendroutines. Wil meer weten over het onderzoek en de resultaten: lees dan het officiële bericht met de belangrijkste resultaten op de wetenschapssite Oxford Academic.