beste sloep kiezen
Life

Het water op deze zomer? Zo kies jij de allerbeste sloep

Een verkoelend briesje, een chill dagje weg en een leuke tijd met je maten: de perfecte formule om hete zomerdagen door te komen. Het is dan ook geen gek idee om voor een fijne sloep rond te kijken. Hoe kies je een fijn exemplaar dat bij jouw wensen past? Met deze tips maak je een goede keuze en ga je lekker te water.

Size matters

Hoe groot of klein je nieuwe sloep is maakt uit. Het is vrij logisch dat een grotere sloep meer ruimte biedt en wat meer kost, maar het formaat speelt ook een andere rol. Een kleinere sloep vaart bijvoorbeeld wat makkelijker, maar bij een grote sloep heb je ook de optie voor slaapruimte.

Weeg de voor- en nadelen van de formaten af en bedenk welke eigenschappen jou het beste uitkomen. Een flinke sloep is wel tof, maar als je bijvoorbeeld meestal met weinig mensen vaart en niet van plan bent aan boord te slapen is een kleinere sloep wellicht de betere keuze.

zo kies je de beste sloep

Elektrisch varen?

Elektrisch varen is in opkomst, en dat is niet zo gek als je naar alle voordelen kijkt. Een elektrische sloep vaart stiller, je hebt geen last van dieselgeur, het is milieuvriendelijker en tanken is verleden tijd. Perfect is elektrisch varen helaas niet, want er kleven ook een paar nadelen aan.

Een elektrische sloep heeft ook een hoger prijskaartje; zie het als een investering. Je spaart op termijn namelijk benzinekosten uit en investeert in groen varen. Houd er wel rekening mee dat het soms lastig is om een oplaadpunt te vinden en dat elektrische sloepen doorgaans wat minder krachtig zijn.

Tweedehands of nieuwe sloep kopen?

Je zou denken dat de afweging tussen een tweedehands en nieuwe sloep voor de hand ligt: een nieuw model is duurder, maar biedt meer zekerheid terwijl een tweedehands sloep een stuk goedkoper is. Ook in dit geval komen er echter meer voor- en nadelen bij de keuze kijken.

Koop je een nieuwe sloep, dan heb je een flitsend nieuw model, zijn de details precies zoals jij wilt en ben je verzekerd van kwaliteit zonder gebreken. Naast de hogere prijs is er een ander nadeel om aan te denken: de waarde daalt in dit geval een stuk sneller. De tweedehands sloep heeft daar geen last van en heeft een lagere aanschafprijs.

Bovendien zijn er in de tweedehands wereld meer sloepen te koop, maar er kleven ook weer wat nadelen aan. Zo is er altijd de kans dat er een gebrek aan je voorbij is gegaan en de sloep meer onderhoud of reparaties nodig heeft. Let dus goed op tijdens een proefvaart om verrassingen te voorkomen, ook als de sloep nieuw is.

zo kies je de beste sloep

Waar let je op tijdens een proefvaart?

Eerst een tip van het huis: neem iemand mee naar de proefvaart; het liefst iemand met kennis van heerlijk varen. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

Of een sloep de ideale match is, blijft deels een gevoelskwestie, maar let natuurlijk ook op de concrete zaken. Wat je ook doet: koop nooit een boot zonder een proefvaart. Hoe mooi de deal ook lijkt, je weet niet precies wat je aanschaft voordat je de sloep te water voelt.

  • Het bedieningshensel hoort soepel te werken
  • Een sloep hoort niet overmatig te trillen
  • Kleur van de rook: blauwe rook wijst op slijtage
  • Luister goed naar de motor

Niet alle eigenschappen of gebreken zijn te zien of te horen, vooral als het om een tweedehands sloep gaat. Vraag dan naar zaken als de soort wax, het onderhoud, waar en hoeveel er gevaren is en vraag de sloepexpert in jouw kringen van te voren om advies.