Film & Serie

Top 10 beste Nederlandse films in 2023 volgens IMDb-score

beste Nederlandse films IMDb

Volgens de online databank voor films en series (IMDb) zijn er in de afgelopen jaren tal van film-pareltjes geproduceerd. We hebben eerder de 11 beste series op Videoland uitgelicht, maar nu is het dus de beurt aan de beste films van eigen bodem. De onderstaande producties zijn volgens IMDb de beste Hollandse films, gecategoriseerd op het aantal sterren. We beginnen bij het laagste cijfer, en werken zo naar plek nummer 1.

Beste Nederlandse films op IMDb-score in 2023

We lichten regelmatig de beste series op Netflix uit, of lichten een kaskraker uit die je zeker gezien moet hebben. We houden allemaal wel van een spannende film, of een aangrijpende docu, daarom hebben we eerder de 21 beste Netflix documentaires uitgelicht. Als we af moeten gaan op de ratings van IMDb moet je de onderstaande films ook hebben gezien.

We hebben de film niet op releasedatum of op categorie geselecteerd, maar dus op de ratings van IMDb. Sommige films zijn al decennia oud, maar zijn juist klassiekers door uitmuntende acteerprestaties. Andere films zijn weer nagelbijtend spannend, en verdienen daarom een plekje in deze lijst. Dus pak een bak popcorn, en ga er lekker voor zitten, want dit zijn de 10 beste Nederlandse films volgens IMDb.

nederlandse films

10. Dood Eind (2006)

In deze horrorfilm gaat een groep jongeren op vakantie, en moeten op zoek naar hulp omdat de auto kapot gaat. Maar als ze een huis binnengaan dan breekt de hel los.

IMDb score: 4.6

9. Liever verliefd (2003)

In deze romantische komedie besluit een vrouw om nooit meer verliefd te worden nadat ze is gedumpt. Maar dan ontmoet ze twee perfecte mannen, die ook nog eens bij elkaar in huis wonen.

IMDB score: 5.9

8. De kleine blonde dood (1993)

In deze dramafilm komt Valentijn in contact met zijn voormalige lerares, Mieke. Ze krijgen een kortstondige relatie, maar ze blijkt zwanger van hem. Wanneer Valentijn zijn zoon ontmoet krijgen de twee een band.

IMDb score: 6.7

7. Van God los (2003)

Deze crime/drama film gaat over twee vrienden die de meest afschuwelijke misdrijven plegen, en alle grip op de realiteit verliezen. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van de bende van Venlo.

IMDb Score: 7.1

6. Bloedverwanten (2010-2014)

We hebben er toch stiekem een serie tussen geplaatst, want Bloedverwanten moet je gezien hebben. Dit verhaal gaat over dood, liefde, verwantschap, en een erfenis. Een absolute aanrader.

IMDB score: 7.2

5. Wolf (2013)

In de crimi/drama Wolf zien we een jongen van de straat die op het punt staat om het te maken als kickbokser. Alleen de verleidingen van het criminele leven trekken hem steeds verder van zijn doel af.

IMDB score: 7.3

4. De Marathon (2012)

In deze comedy komen vier vrienden erachter dat ze een gigantische belastingaanslag moeten betalen, waarna ze besluiten om te gaan trainen voor een marathon waarmee ze geld op kunnen halen om deze schuld te kunnen betalen.

IMDB score: 7.5

3. Soldaat van Oranje (1977)

In deze klassieker staat drame en liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Een student besluit om zich aan te sluiten bij het verzet, maar dat is niet zonder gevaar. Romances, verraad en intriges maken van deze Nederlandse film een absolute must-see.

IMDB score: 7.6

2. Zwartboek (2006)

Ook deze thriller speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. In een door de nazi’s bezet Nederland infiltreert een Joodse zanger in het zwaarbewaakte hoofdkwartier van de Gestapo om zo het verzet te helpen aan informatie.

IMDB score: 7.7

1. Simon (2004)

Deze drama/komedie gaat over een onmogelijke vriendschap tussen een op vrouw beluste playboy en een homoseksuele tandarts. De twee kunnen onmogelijk vrienden zijn, maar terminale kanker drijft de twee terug in elkaars leven.

IMDB score: 7.8