Film & Serie

11x de beste en leukste kerstfilms om te kijken met kerst in 2022

beste kerstfilms 2022

Het is weer tijd voor kerstfilms. Het aanbod is groot, maar wat zijn nu echt de beste kerstfilms om te bekijken met kerst 2022? Natuurlijk kun je de zoveelste herhaling van Home Alone kijken, maar je kunt ook genieten van één of meer van de 11 beste kerstfilms die wij hieronder voor je verzameld hebben.

11. Elf

Elf op elf, geen grap. Deze film stamt alweer uit 2003 en mag je dus wel een moderne klassieker noemen. Het verhaal in één zin: de Kerstman adopteert een jongen, die eenmaal volwassen terug wil naar de ‘echte’ mensenwereld. De hoofdrol speelt komiek Will Ferrell. De film is onder andere op Pathé Thuis, HBO Max en Netflix te zien.

10. The Nightmare before Christmas (Tip!)

Uitgebracht in 1993, dus 10 jaar ouder dan Elf, is de stop motion klassieker The Nightmare before Christmas. Deze film is van de bekende regisseur Tim Burton, die je misschien ook wel kent van klassiekers als Edward Scissorhands, Batman Forever en Batman Returns. De film vertelt het verhaal van Jack Skellington, de held van Halloweenstad. Hij wil deze aan het Halloweenfeest gewijde stad veranderen in een Kerststad. De film kun je bekijken bij Pathé Thuis en Disney Plus.

9. Jingle Jangle: A Christmas Journey

Een veel recentere kerstklassieker is de musical Jingle Jangle: A Christmas Journey uit 2020. Forest Whitaker speelt hierin de hoofdrol als geniale uitvinder die al jaren knutselt om het perfecte speelgoed te maken. Zijn briljante kleindochter helpt hem om een meesterwerk te maken. Een echte familiefilm met veel visueel spektakel. Te zien op Netflix.

8. The Muppet Christmas Carol

Van A Christmas Carol, het bekende kerstverhaal van Charles Dickens over gierigaard Ebenezer Scrooge, bestaan ontelbaar veel filmversies. Wij vinden de Muppet versie uit 1992 de leukste. De film volgt de bekende verhaallijn van Dickens, maar dan vol met melige grappen en meezingliedjes. Met Michael Caine samen met de muppets in de hoofdrol. Te zien op Disney+.

7. Klaus

De film Klaus is een mooi gemaakte animatiefilm. Niet iedereen kent deze film uit 2019 al, maar het is wel één van de meest gewaardeerde kerstfilms. Klaus scoort namelijk een 8,1 op IMDb en dat brengt deze film in de top 5 beste kerstfilms aller tijden! Hoofdpersoon is het verwende jongetje Jesper, die als slechtste leerling van de postbode-opleiding op een eiland ten noorden van de poolcirkel wordt gestationeerd. De film is onder andere op Netflix te zien.

6. A California Christmas: City Lights

Zoek je nog een romantische film om bijvoorbeeld samen met je vriendin te kijken, dan is A California Christmas een aanrader. Het bevat precies de ingrediënten die je van een kerstfilm zou verwachten: romantiek, dromerige beelden en natuurlijk een happy end. De film is exclusief voor Netflix geproduceerd.

5. Falling for Christmas

Romcoms – romantische comedy’s – doen het ook altijd goed met kerst. Falling voor Christmas lijkt één van de grootste kersthits van dit jaar te worden. De film belandde namelijk in no-time in de wereldwijde Netflix film top 10. Het verhaal in het kort: personage Sierra Belmont moet na een skiongeluk haar leven opnieuw opbouwen. Vlak voor kerst komt ze terecht bij een knappe hoteleigenaar. Te zien op NLZIET en Netflix.

4. The Action Pack Saves Christmas

Een leuke animatiefilm voor het hele gezin mag natuurlijk niet op dit overzicht ontbreken. Hebben jij of je kids weinig geduld voor lange films: deze duurt maar 27 minuten. De helden van The Action Pack helpen de kerstman om kerstmis te redden. Superschurk Teddy Von Taker heeft namelijk snode plannen. Alleen te zien op streamingsdienst Netflix.

3. Tokyo Godfathers

Ook een animatiefilm, maar daar houden de overeenkomsten met The Action Pack wel zo’n beetje op. Tokyo Godfathers staat bekend als één van de mooiste animatiefilms aller tijden. De film is gemaakt door de Japanse animatie grootmeester Satoshi Kon. De film volgt drie daklozen, die op kerstavond een pasgeboren baby vinden tussen de vuilniszakken. Te zien op Netflix.

2. National Lampoon’s Christmas Vacation

Als we dan toch één echte klassieker moeten noemen dan is dat National Lampoon’s Christmas Vacation. Sinds de film uitkwam in 1989 is het elk jaar weer een veelbekeken succes. Dat komt vooral door de humor van Chevy Chase, die hoofdpersoon Clark Griswold speelt. Hij doet er alles aan om zijn gezin een heerlijke kerst te bezorgen, maar zoals je van een comedie mag verwachten gaat het steeds mis.Te zien op: Pathé Thuis, Prime Video en waarschijnlijk ook wel op één van de lineaire tv-zenders.

1. The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Gaan we af op het oordeel van de filmrecensie-site Rotten Tomatoes, dan is dit de beste kerstfilm van 2022. De site geeft The Guardians of the Galaxy Holiday Special van alle kerstfilms van 2022 de beste beoordeling. De film duurt maar 44 minuten, dus mocht ie toch tegenvallen, dan is het in ieder geval geen lange zit. In de film reizen The Guardians af naar de aarde, op zoek naar het perfecte kerstcadeau. Dat blijkt niemand minder dan steracteur Kevin Bacon te zijn. Exclusief te zien op Disney+.