Film & Serie

Ode aan Quentin Tarantino: zijn beste 5 films op een rijtje

beste-films-quentin-tarantino

Op 27 maart is de briljante Amerikaanse filmregisseur, acteur, en scenarioschrijver Quentin Tarantino jarig. De nu 60-jarige Tarantino heeft een indrukwekkende staat van dienst in de filmwereld, en heeft een aantal klassiekers geschreven en geproduceerd. Hij sleepte meerdere prijzen in de wacht, en wordt gezien als een van de beste regisseurs ter wereld. Om deze man en zijn werk te eren hebben we de 5 beste films van Quentin Tarantino op een rijtje gezet.

De beste films van Quentin Tarantino

Quentin Tarantino is van origine een scenarioschrijver die een beetje controverse niet schuwt. Zijn films staan niet alleen bekend om de bloederige en gewelddadige inhoud, maar ook vanwege de geniale conversaties. Een van zijn eerste hits was de film Reservoir Dogs, die voor het grootste gedeelte in een enkele ruimte was geschoten om te besparen op het budget. De film werd een klassieker, en zette Tarantino op de kaart.

Het was echter Pulp Fiction die voor zijn absolute doorbraak zorgde. Topacteur John Travolta wist op geniale wijze gestalte te geven aan de karakter Vincent Vega. Na de doorbraak van Tarantino volgden nog meer films, en wist meerdere keren een Oscar binnen te slepen, waaronder voor het scenario van Django Unchained (2012) en het scenario van Pulp Fiction (1992). We hebben zijn beste films hieronder uitgestald.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quentin Tarantino (@tarantinoxx)

1. Reservoir Dogs (1992)

Zoals we hierboven al beschreven was Reservoir Dogs de voorloper op zijn doorbraak als regisseur en scenarioschrijver. In deze misdaadfilm loopt een fout gelopen overval als een rode draad door de film. Het brute geweld en onverwachte uitbarstingen van de personages maakten van deze low budget-film een absolute hit, en is inmiddels een cultfilm.

2. Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction betekende de doorbraak van Quentin Tarantino. De misdaadfilm leverde hem een Oscar op, en wordt door critici omschreven als een van de beste films ooit. In Pulp Fiction zien we vijf afzonderlijke verhalen, waarin Vincent Vega (John Travolta) in alle verhalen een aandeel heeft. Deze film geeft het schrijftalent van Tarantino goed weer, en heeft sinds 2013 een plekje in het National Film Registry.

3. Jackie Brown (1997)

Jackie Brown is een misdaad-dramafilm waarin Tarantino voor het eerst een zwarte karakter gebruikt die in een moeilijke positie trots weet uit te stralen. In de film zien we een stewardess die verstrikt raakt in de drugswereld, en er weer op een geniale (en lucratieve) manier uit weet te komen. Ook deze film van de regisseur werd zeer positief ontvangen.

4. Kill Bill (2003/2004)

Kill Bill bestaat uit twee delen, waarvan vol. 1 in 2003 en vol. 2 een jaar later was te zien. Uma Thurman kruipt op een briljante wijze in de huid van ‘de bruid’ waarvan de naam pas in vol. 2 bekend wordt gemaakt. In het eerste deel wordt ze voor dood achtergelaten, maar neemt op gruwelijke wijze wraak op Bill, haar man en leider van een misdaadorganisatie. Vooral het excessieve geweld in de film is typerend voor Tarantino.

5. Django Unchained (2012)

Django Unchained is de tweede film waarin Quentin Tarantino een zwarte karakter gebruikt, die ondanks onderdrukking zijn trots blijft behouden. Het onderwerp ligt gevoelig, namelijk slavernij. Tarantino heeft echter een juweel van een speelfilm neer weten te zetten. De film werd genomineerd voor vijf Oscars, en won maar liefst 30 andere prijzen, waaronder een Golden Globe voor beste scenario.