Geld & Carrière

Dit zijn de beste dagen om je auto zo goedkoop mogelijk vol te tanken

beste-dagen-goedkoop-tanken
(Foto: Freepik)

Het zijn pijnlijke momenten: je tank is bijna leeg, en je weet dat een bezoek aan het tankstation je flink wat geld gaat kosten. Zeker nu de brandstofprijzen behoorlijk hoog zijn, kan het vullen van je tank een flinke hap uit je portemonnee nemen.

Maar er is hoop: met een paar slimme, eenvoudige trucjes kun je tot wel honderden euro’s besparen. Volgens de ANWB kan je door slim tanken op jaarbasis (40 tanks à 50 liter) tot wel € 600 in je zak houden!

1. Ontdek de actiedagen van prijsvechters

Hopelijk zit er bij jou een vestiging van Fieten Olie, Tango, TinQ, Supertank of een andere prijsvechter in de buurt. Hier kom je niet voor de gezelligheid, maar wel voor de goedkopere brandstof. Door te bezuinigen op personeel en winkelvoorzieningen houden ze de prijzen lager dan de adviesprijs.

Maar let op, vaak kennen deze toch al goedkope brandstofaanbieders ook nog eens actiedagen: vaste of eenmalige dagen dat je nog extra korting krijgt op de toch al lagere prijzen. Extra tip: schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Dan mis je nooit meer actiedagen en scoor je nog meer korting op die al lage prijzen.

beste-dagen-goedkoop-tanken
(Foto: Freepik)

2. Vul je tank liever in het weekend

Wanneer het weekend eraan komt, vooral op vrijdag, zie je soms ineens de brandstofprijzen omhoog schieten. Mensen bereiden zich voor op weekenduitjes, en dat zorgt voor een vraagpiek. Eerder je tank volgooien kan een slimme zet zijn, maar ook in het weekend zelf zijn de prijzen gemiddeld vrijwel altijd lager dan doordeweeks.

3. Vermijd maandag: de drukste en duurste dag om te tanken

Maandag is vrijwel nooit de beste dag om te gaan tanken, als je de tank zo goedkoop mogelijk wilt vullen. Waarom? Er is een verband tussen drukte en hoge prijzen. Maandag is simpelweg de drukste en daardoor de duurste tankdag. Voel je dus niet geroepen om je tank precies op die dag te vullen.

4. Slim timen op rustige momenten

Wist je dat veel tankstations gedurende de dag hun prijzen aanpassen? Dit wordt ook wel ‘dynamic pricing‘ genoemd. In Duitsland hebben automobilisten al langer te maken met dit principe, maar het komt nu ook in Nederland steeds meer voor.

Tijdens rustige momenten, zoals in het weekend en buiten de spitsuren, liggen de literprijzen lager. Goed om bij stil te staan, bij het kiezen van je tanktijdstip.

beste-dagen-goedkoop-tanken
(Foto: Freepik)

5. Nog meer handige bespaartips

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om op brandstof te besparen. Dit zijn 3 van de meest populaire:

  • Vermijd tankstations langs de snelweg: iedereen weet het, langs de snelweg betaal je meer. Gemiddeld zo’n 14 cent extra per liter. Check vooraf of je genoeg brandstof hebt voor je rit, zodat je niet langs de snelweg hoeft te stoppen.
  • Let op de bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor zuiniger rijden door minder brandstofverbruik.
  • Vertrouw op apps voor de beste deals: stop niet zomaar bij het eerste het beste tankstation. Gebruik een handige app om vooraf te checken waar je de minste centen betaalt voor een liter brandstof. De ANWB Onderweg app is een goed voorbeeld. Je ontdekt zo de voordeligste tankstations in de buurt, op je route of op je bestemming. Dat kan echt de moeite waard zijn, wants soms loopt het prijsverschil tussen tankstations op tot wel 30 cent per liter!