Geld & Carrière

Dit zijn de 7 beste bijbanen voor jongeren om geld te verdienen

beste-bijbanen-jongeren-werk

Al vanaf je dertiende mag je officieel werken in Nederland.  Je kunt er een aardig bedrag mee verdienen en je doet ervaring op, en dat kan je later in je carrière van pas komen.  Wat de beste bijbaan is verschilt natuurlijk per persoon: wat vind je zelf leuk en wat past bij je? We zetten de 7 beste opties voor je op een rij, in willekeurige volgorde.

7. Folders/ kranten rondbrengen

Dit betaalt relatief goed, maar ga wel aan de bak met landelijke kranten zoals Algemeen Dagblad, Telegraaf, Volkskrant enzovoort. Dat betaalt namelijk beter dan reclamefolders en huis aan huis blaadjes rondbrengen. Bovendien krijg je tegenwoordig een dikke bonus als je jezelf aanmeldt als krantenbezorger. Nadelen zijn dat je vroeg op moet en ook als het slecht weer is gewoon je ronde moet maken.

6. Werken in de land- of tuinbouw

Vooral in het voorjaar is er veel vraag naar harde werkers op het land of in de kassen. Het werk bestaat bijvoorbeeld uit helpen met het verbouwen, oogsten of verwerken van fruit, groenten of bloemen. Jouw werkomgeving kan dus buiten zijn, maar ook in een kas of productiehal. Meestal verdien je hiermee meer dan het wettelijk minimum loon. Nadelen zijn dat de wekker  vaak wel heel vroeg gaat en dat het fysiek best zwaar kan zijn.

Beste bijbanen voor jongeren

5. Vakkenvullen en andere supermarktbanen

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat supermarktbanen het populairst zijn onder jongeren. Met name vakkenvullen; bij bijna 40% van de jongens en dik 20% van de meiden is dit de bijbaan. Een belangrijke reden waarom vakkenvullen populair is als bijbaan zijn de uren. Je werkt in overleg op de tijden die jou het beste uitkomen. Vroeger stond vakkenvullen bekend als slecht betaald, maar de laatste jaren stijgen de lonen.

4. Werken in de horeca

Vanaf je zestiende mag je werken in horecagelegenheden die alcohol serveren. Pas vanaf je achttiende mag je echter na 23.00 werken. Een leuk voordeel in deze sector is dat je fooi krijgt. Vraag wel van tevoren of je fooien mag houden; bij sommige bedrijven gaat dit eerst in een pot, voor een leuk teamuitje, of om later te verdelen. Het werk kan in het begin wat stressen zijn, maar daar wen je meestal snel aan.

Beste bijbanen voor jongeren

3. Maaltijdbezorger

Maaltijden of boodschappen laten bezorgen wordt nog altijd steeds populairder. Veel bedrijven zitten dan ook te springen om bezorgers. Dit is nog altijd één van de beter betaalde bijbanen, ondanks dat de lonen in andere sectoren zijn gestegen. Een ander voordeel is dat het vaak goed is te combineren met school- en studietijden. Een nadeel is dat je ook als het slecht weer is gewoon de straat op moet.

2. Werken in de zorg

De zorg is misschien niet de eerste sector waar je aan denkt voor een bijbaantje. In de zorg zijn echter veel mensen nodig. Dat hoeft niet per se genees- of verpleegkundig werk te zijn, maar denk bijvoorbeeld aan schoonmaken, maaltijden rondbrengen of meehelpen in de kantine of wasserette van een ziekenhuis of verzorgingshuis. Vaak verdien je meer dan het minimumloon als jongere in de zorg.

Beste bijbanen voor jongeren

1. Voor jezelf beginnen

Werk je liever voor jezelf dan voor een ander? Dan kun je overwegen een eigen bedrijf te starten. Met toestemming van je ouders kun je jezelf namelijk als minderjarige inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Check hier het advies voor jongeren onder de 18 die een bedrijf willen starten. Druk je eigen T-shirts, repareer pc’s of start een hondenuitlaatservice: de mogelijkheden zijn bijzonder breed.