Geld & Carrière

Dit zijn de 5 bestbetaalde voetbalsters op het WK Vrouwenvoetbal 2023

Dit zijn de 5 bestbetaalde voetbalsters op het WK Vrouwenvoetbal 2023
Foto: Instagram @alexmorgan13

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is in volle gang. Ook deze keer zijn de salarisverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers onderwerp van discussie. De FIFA zag dit al aankomen en heeft besloten dat elke deelneemster aan het WK minimaal 30.000 dollar krijgt. Maar hoe zit het eigenlijk met de salarissen die de speelsters bij hun clubs verdienen? En met sponsordeals en andere activiteiten? We zetten de 5 best betaalde voetbalsters voor je op een rij.

Forbes top 15 van best betaalde vrouwelijke voetballers

Zakenblad Forbes zocht uit wie nu precies de best betaalde vrouwelijke voetballers ter wereld zijn. Forbes maakt daarbij onderscheid tussen het salaris dat de vrouwen bij hun club verdienen en bijkomende inkomsten, bijvoorbeeld sponsordeals.

Daaruit blijkt dat nog altijd geen enkele professioneel voetballende vrouw meer dan een miljoen dollar of euro verdient bij hun club. Met neveninkomsten erbij opgeteld komen een aantal dames echter wel op miljoenenbedragen uit.

5. Crystal Dunn – 2 miljoen dollar

De 31-jarige Amerikaanse Crystal Dunn speelt meestal op het middenveld bij haar club Portland Thorns, maar in het Amerikaanse nationale elftal speelt ze vaak als linksback. Haar totale inkomsten bestaan uit 700.000 dollar jaarsalaris van haar club en 1,3 miljoen dollar verdient ze met activiteiten buiten het veld.

4. Trinity Rodman – 2,3 miljoen dollar

Trinity Rodman is pas 21 jaar en de dochter van legendarische basketballer Dennis Rodman. Ze speelt bij Washington Spirit en staat daar voor 700.000 dollar per jaar op de loonlijst. Met activiteiten buiten het voetbal verdient ze daar 1,5 miljoen dollar bovenop.

3. Alexia Putellas – 4 miljoen dollar

Op plek 4 van de lijst bestbetaalde vrouwelijke voetballers vinden we de enige niet Amerikaanse in de top 5: de 29-jarige Spaanse Alexia Putellas. Zij won de Ballon d’Or Feminin in 2021 en 2022. Over haar is een Amazon Prime Video documentaire serie gemaakt. Ze speelt op het middenveld bij FC Barcelona. Haar jaarsalaris bedraagt 800.000 dollar en daarnaast verdient ze zo’n 3,2 miljoen per jaar aan andere inkomsten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alexia Putellas (@alexiaputellas)

2. Megan Rapinoe – 7 miljoen dollar

De 38-jarige Amerikaanse is niet alleen qua inkomsten maar zeker ook wat betreft naamsbekendheid een van de hoogst scorende vrouwelijke voetballers.  Ze zet zich in voor maatschappelijke onderwerpen en ontving daarvoor een hoge onderscheiding: the President Medal of Freedom. Haar jaarsalaris is zo’n 700.000 dollar en met haar activiteiten buiten het voetbal verdient ze maar liefst 6,3 miljoen dollar per jaar extra.

1.  Alex Morgan – 7,1 miljoen dollar

De 28-jarige Amerikaanse spits van San Diego en het Amerikaanse vrouwenelftal wordt gezien als één van de mooiste vrouwelijke voetballers. Ze heeft deals met Hublot, Cola-Cola’s Bodyarmor en Anheuser-Busch’s Michelob Ultra. Ze deed mee in een Superbowl halftime commercial samen met Serena Williams en Succession ster Brian Cox. Dat brengt haar totale inkomsten per jaar op 7,1 miljoen dollar, waarvan 800.000 dollar jaarsalaris.