Bekend & Beroemd

Best betaalde topman Nederland stapt op: dit was zijn absurde salaris

allerhoogste salaris Nederland topman - Bob van Dijk
Foto: Wikimedia Commons

Neem met ons een kijkje in de wereld van de gigantische salarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. In het middelpunt van de aandacht staat Bob van Dijk, sinds kort ex-CEO van techbedrijf Prosus. Hij verdiende afgelopen jaar het allerhoogste salaris van Nederland en stak met kop en schouders boven zijn collega topmannen uit. Hoeveel verdiende hij precies en hoe is zijn inkomen opgebouwd?

Het megasalaris van Bob van Dijk

Bob van Dijk, de Nederlander geboren in Zuid-Afrika, was over 2022 de best betaalde CEO van alle grote Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad de Volkskrant. Zijn beloning als topman van Prosus bestaat uit verschillende componenten. Of eigenlijk moeten we zeggen: bestond, want Bob van Dijk stapte onverwacht op, daarover verderop in dit artikel meer.

  • Basissalaris: 1,3 miljoen euro.
  • Bonus: 4,1 miljoen euro.
  • Pensioenbijdrage: 86 duizend euro.
  • Overige kostenvergoedingen: 46 duizend euro.
  • Aandelen: maar liefst 51,9 miljoen euro.

Het totale inkomen van Bob van Dijk in 2022 jaar bedroeg daarmee indrukwekkende 57,5 miljoen euro. Dit is aanzienlijk meer dan zijn inkomen van 2021, toen hij ook al de lijst aanvoerde, maar toen met ‘slechts’ 38 miljoen euro. De nummer 2 op de lijst van 2022, Lucian Grainge van Universal Music Group moet het met 47,3 miljoen doen. Lucian neemt hoogstwaarschijnlijk de toppositie van, van Dijk over. 

allerhoogste salaris Nederland

Wie is Bob van Dijk, de man van 57,5 miljoen?

Bob van Dijk is een prominente figuur in het Nederlandse bedrijfsleven. Geboren in Zuid-Afrika, net als Elon Musk, nam hij in 2014 de positie van CEO in bij Prosus, een bedrijf met aanzienlijke belangen in het Chinese techbedrijf Tencent. Daarnaast investeert Prosus in meerdere andere succesvolle bedrijven.

Van Dijk studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij McKinsey voordat hij bij Prosus terechtkwam. Zijn opvallende prestaties en buitengewone beloningen hebben zijn naam gevestigd als een van de meest opmerkelijke en invloedrijke CEO’s in Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ITWeb South Africa (@itweblive)

Wat voor bedrijf is Prosus?

Prosus is een Nederlands technologiebedrijf dat onderdeel is van Naspers, een internationaal mediabedrijf met oorsprong in Zuid-Afrika. Prosus is gespecialiseerd in het investeren in en beheren van technologiebedrijven, met name in opkomende markten en sectoren zoals e-commerce, online betalingen, internet, en maaltijdbezorging. Het bedrijf heeft een wereldwijde aanwezigheid en investeert in enkele van ’s werelds meest bekende technologiebedrijven.

Een van de meest opvallende investeringen van Prosus is in Tencent Holdings, een toonaangevend Chinees technologiebedrijf dat bekend is vanwege zijn populaire sociale media-app WeChat en online gamingplatforms. Prosus heeft een aanzienlijk belang in Tencent, een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld en een belangrijke bron van waardecreatie voor Prosus.

Is zo’n hoog bedrag wel te rechtvaardigen?

Natuurlijk roept zo’n buitengewoon hoog inkomen vragen op. Directeur Rients Abma van Eumedion, een belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, merkte bijvoorbeeld op dat “zo’n hoog bedrag moeilijk te rechtvaardigen is”.

Het stemgedrag van kleine aandeelhouders van Prosus weerspiegelt dit standpunt, aangezien 78 procent van de minderheidsaandeelhouders tegenstemde. Maar omdat Prosus’ moederbedrijf Naspers de meerderheid van de stemmen heeft, werd het beloningspakket toch goedgekeurd.

Beloning van Dijk 20x hoger dan het gemiddelde

Het immense beloningspakket van Bob van Dijk heeft de verhoudingen in het onderzoek van de Volkskrant sterk beïnvloed. Zonder deze uitschieter zou de stijging van topinkomens gematigd zijn gebleven, met een toename van slechts 2,9 procent ten opzichte van 2021.

Gemiddeld verdiende een bestuursvoorzitter vorig jaar 2,73 miljoen euro. Bob van Dijk verdient maar liefst 20 keer zoveel. Ook is de loonkloof bij Prosus enorm: van Dijk verdiende maar liefst 1133 keer meer dan een gemiddelde werknemer van het techbedrijf.

Onverwacht vertrek van Bob van Dijk

Opmerkelijk genoeg kondigde Bob van Dijk kort na de bekendmaking van het onderzoek zijn onmiddellijke vertrek aan bij Prosus. Dit nieuws kwam als een verrassing voor velen.

De reden achter zijn vertrek werd door Koos Bekker, voorzitter van Naspers, als een kwestie van tijd afgeschilderd: van Dijk is al bijna 10 jaar CEO van Prosus, terwijl de gemiddelde periode voor een CEO aan de top van een groot bedrijf 5 à 7 jaar is.