Geld & Carrière

De 5 best betaalde coaches op het WK Voetbal voor vrouwen 2023

sarina-wiegman-best-betaalde-coaches-wk-voetbal-vrouwen
Sarina Wiegman, bondscoach Engels vrouwenelftal. Foto: @sarinawiegman

Het WK Voetbal voor vrouwen is in volle gang. Morgen (dinsdag 1 augustus) staat Oranje voor de laatste groepswedstrijd, tegen Vietnam. Over de salarissen bij de vrouwelijke voetballers is veel discussie, maar hoe zit het eigenlijk met de coaches? We zetten de salarissen van de 5 best verdienende coaches op het WK Vrouwenvoetbal 2023 voor je op een rij.

5. Shui Qingxia – China

Shui Qingxia is de Chinese bondcoach, als speelster stond ze vroeger bekend als een van de meest getalenteerde vrouwelijke voetballers. In januari 2021 werd ze aangesteld als bondscoach van het Chinese vrouwenelftal.

Voor het gemak rekenen we alle salarissen om naar dollars. Het jaarsalaris van  Shui Qingxia bedraagt 500.000 dollar. Wordt China wereldkampioen, dan komt daar een bonus van 250.000 dollar bij. Daarmee houdt ze de bondscoach van Nederland, Andries Jonker, net buiten de top 5 met een salaris van zo’n 400.000 dollar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IPSEM Squared (@ipsemsquared)

4. Hervé Renard – Frankrijk

Hervé Renard begon zijn coaching carrière in Afrika en heeft een opmerkelijke reputatie opgebouwd als een succesvolle bondscoach op het continent. Renard leidde verschillende nationale teams in Afrika, waaronder Zambia, Ivoorkust en Marokko. Zijn jaarsalaris als coach van de Franse vrouwen is zo’n 500.000 dollar, daar kan nog maximaal 300.000 dollar als bonus bijkomen.

3. Tony Gustavsson – Australië

Tony Gustavsson begon zijn coaching carrière als assistent-coach bij het Zweedse vrouwenvoetbalteam en werkte later als assistent van de succesvolle Amerikaanse bondscoach Pia Sundhage. Sinds september 2020 is bondscoach van het Australische vrouwenelftal. Daarmee verdient hij een jaarsalaris van 600.000 dollar. Daar kan nog 200.000 dollar aan bonussen bijkomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tony Gustavsson (@tonygustavsson.1)

2. Vlatko Andonovski – Amerika

Vlatko Andonovski is een Amerikaanse voetbaltrainer van Macedonische afkomst. Na zijn spelerscarrière coachte hij verschillende teams in de Amerikaanse voetbalcompetities, waaronder het vrouwenteam van Seattle Reign FC.

In oktober 2019 werd hij aangesteld als bondscoach van het Amerikaanse vrouwenelftal en daar verdient 800.000 dollar per jaar, met kans op een bonus van 100.000 dollar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BALKAN Press (@balkanpressusa)

1. Sarina Wiegman – Engeland

De best betaalde coach op het WK Voetbal voor vrouwen is de Nederlandse Sarina Wiegman. Als speelster kwam ze tot maar liefst 104 interlands voor het Nederlands vrouwenelftal. Na haar actieve voetbalcarrière werd ze coach en had ze een belangrijk aandeel in het succes van het Nederlands vrouwenelftal, dat ze naar de overwinning op het Europees Kampioenschap in 2017 leidde.

In augustus 2021 werd ze benoemd tot bondscoach van het Engelse vrouwenelftal. Ze verdient als enige coach op het WK meer dan een miljoen. Haar salaris van de Engelse bond bedraagt namelijk 1,5 miljoen dollar, met een mogelijke bonus van 400.000 dollar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sarina Wiegman (@sarina.wiegman)