best-betaalde-banen-zonder-diploma
Geld & Carrière

De 5 best betaalde banen die je zonder diploma kunt uitvoeren

In sommige beroepsgroepen heb je geen diploma nodig om aan het werk te kunnen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat dit wel het geval is, maar wij hebben een aantal goedbetaalde beroepen gevonden waar je geen papiertje voor op zak hoeft te hebben. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om jezelf via een interne opleiding of een certificeringsprogramma binnen het bedrijf omhoog te werken. Wij hebben een aantal van deze banen en functies op een rijtje gezet.

Solliciteren zonder vooropleiding

Het goddelijke salaris van de paus zal er niet meteen in zitten, maar het is wel degelijk mogelijk om die droombaan te vinden zonder dat je een relevante vooropleiding hebt gedaan. De truc is een combinatie van goed zoeken, een portie lef, en (indien mogelijk) wat ervaring in het desbetreffende vakgebied. Het is uiteraard van belang dat je een goede indruk maakt tijdens het solliciteren, want zwaaien met diploma’s is niet mogelijk.

Het is daarnaast belangrijk dat je wel realistisch denkt. Iedereen wil misschien astronaut worden, maar dat gaat echt niet lukken zonder een specifieke opleiding. Stel dus realistische doelen als het gaat om het zoeken naar een baan. Je kunt zonder diploma makkelijk als vuilnisman aan de slag, maar de onderstaande beroepen kun je verrassend genoeg ook uitvoeren zonder dat felbegeerde papiertje. We hebben vijf beroepen op een rijtje gezet die een prima salaris hebben.

beroepsgroep werk zonder diploma

1. Luchtverkeersleider

Je verwacht het niet, maar je kunt zonder een vaste vooropleiding aan de slag als luchtverkeersleider. Het enige wat je nodig hebt is een succesvolle afronding van een psychologische onderzoek en een bekwaamheidstest, je moet namelijk goed kunnen presteren onder druk. Dit is zeker een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid. Na het aantreden krijg je een interne opleiding, en krijg je meteen een salaris. Het gemiddelde salaris voor deze functie is €40.000 per jaar.

2. Software programmeur

In dit vakgebied is altijd werk te vinden, want de digitalisering van onze huidige maatschappij gaat non-stop door. De meeste bedrijven hebben een digitale werkomgeving, dus zijn er continu vacatures beschikbaar in deze branche. Software programmeurs maken applicaties zoals bijvoorbeeld apps en programma’s voor bedrijven. Wat je natuurlijk minimaal nodig hebt is aantoonbare kennis en ervaring met een of meer programmeertalen. Het gemiddelde jaarsalaris ligt op €50.000.

baan zonder diploma softwareprogrammeur

3. Liftmonteur

Er wordt tegenwoordig steeds meer de hoogte in gewerkt als het gaat om het bouwen van huizen en bedrijfspanden. De vraag naar liftmonteurs wordt dus steeds groter. Als je een beetje technisch onderlegd bent, dan kun je bij dit soort bedrijven vaak zonder diploma aan de slag. Een vooropleiding is dus niet nodig. Je verdient al ruim €36.000 op jaarbasis met deze baan.

4. Portier

Als je een ijzersterk geduld en een paar grote biceps hebt dan kun je zonder diploma als portier aan de slag. Bij sommige bedrijven heb je een vooropleiding beveiliger nodig, maar bij andere bedrijven weer niet. Je dient wel je hoofd koel te kunnen houden en over een uitstekend inschattingsvermogen te beschikken. Portiers krijgen soms te maken met geweld, dus de beloning is redelijk. Je verdient als portier gemiddeld €40.000 per jaar.

5. Offshore lasser

Werken op een booreiland is zwaar, en kan zowel fysiek als mentaal een uitdaging zijn. Als offshore lasser ben je verantwoordelijk voor laswerkzaamheden op een booreiland. Er is altijd wat te doen, en je hebt er geen vooropleiding voor nodig. Er wordt in de vacature meestal gevraagd om een lasopleiding, maar als je zegt dat je bereid bent om deze bij hen te halen dan komt het vaak goed. Deze functie levert je ongeveer €38.000 per jaar op, en je hebt er geen diploma voor nodig.

baan zonder diploma offshore lasser