Zo werd voormalig Shell topman Ben van Beurden de man van 100 miljoen

Ben van Beurden stopte begin dit jaar als CEO van Shell. Daarmee kwam voor hem een einde aan een periode van negen jaar aan de top van één van de grootste bedrijven ter wereld. RTL Nieuws onthulde dat van Beurden het vorstelijke bedrag van 100 miljoen euro verdiende in die negen jaar. Hoe kreeg hij dat precies voor elkaar? We zetten het voor je op een rij.
Einde van een lange carrière bij Shell
Ben van Beurden stopte begin dit jaar als CEO van Shell. Na negen jaar aan de top werd het tijd het stokje door te geven aan zijn opvolger, de Libanees-Canadese Wael Sawan. Van Beurden werkte al sinds 1983 bij Shell. Hij werkte er voor verschillende divisies van de multinational en werd in 2013 directeur van de Divisie Downstream en op 1 januari 2014 werd hij CEO, als opvolger van de Zwitser Peter Voser.
Het kan bijna niet anders of de voormalig Shell topman kijkt met tevredenheid terug op de financiële kant van zijn carrière. Het bedrag van 100 miljoen euro dat hij in 9 jaar verdiende veroorzaakte hier en daar wel wat opschudding. Zijn jaarsalaris was echter ‘maar’ 1,42 miljoen Britse ponden – ongeveer 1,6 miljoen euro tegen de huidige koers. Het grootste deel van zijn inkomsten kwam dan ook uit prestatiebonussen.
Van Beurden verdiende 11,4 miljoen over 2022
Uit het jaarverslag van Shell blijkt dat van Beurden naast zijn salaris vorig jaar ook een verhuisvergoeding en reiskostenvergoedingen van 490.000 pond en een bijdrage aan zijn pensioenpot van 284.000 ontving.
Daarnaast ontving hij een bonus voor de uitstekende resultaten van Shell in 2022 van 2,6 miljoen en een lange termijn bonus van 4,9 miljoen. Dat bracht zijn totale inkomsten over 2022 op 11,4 miljoen euro. Dat is overigens nog niet alles: later dit jaar ontvangt van Beurden nog een vertrekpremie van 1,6 miljoen euro.
Dit bericht op Instagram bekijken
Ben de bonuskoning
Van Beurden kreeg in zijn negen jaar als CEO veel bonussen. De bonussen zijn afhankelijk van de resultaten van het bedrijf en verschillen nogal. Zo kwam de totale beloning van van Beurden in 2015 uit op 6 miljoen euro en in 2014 op maar liefst 24 miljoen euro.
Op de site van RTL Nieuws valt te lezen dat volgens een woordvoerder van Shell het bedrag van 100 miljoen euro een vertekend beeld geeft. Er zit bijvoorbeeld 8 miljoen euro bij die Shell voor van Beurden aan de Britse belastingdienst betaalde. Ook is 10 miljoen euro in de pensioenpot van Ben van Beurden gestoken. Hoe dan ook is Ben van Beurden een gefortuneerd man, die vast een aantal plaatsen zal stijgen op de Quote Top 500 van rijkste Nederlanders.