Geld & Carrière

Hoe Ben Francis met Gymshark miljardair werd voor zijn 30e

Ben Francis Gymshark

Het bedrijf Gymshark is één van de grootste successen van de laatste jaren. Opgericht in 2012 groeide het ongekend snel uit tot een toonaangevend merk in fitness kleding en accessoires met een miljardenomzet. Het brein achter Gymshark is de pas 29-jarige Ben Francis. Wat is het geheim van deze jonge succesvolle ondernemer?

Het prille begin van Gymshark

Er zijn zoveel bedrijven ooit begonnen in een garage dat het bijna een cliché begint te worden. Zo ging het ook met Gymshark. Ben Francis was 19 toen hij het idee kreeg om een bedrijfje in fitnesskleding en voedingssupplementen op te zetten. Hij kreeg toestemming van zijn ouders om de garage te gebruiken. Zelf was hij niet handig met kleding maken, maar hierbij kreeg hij in het begin hulp van zijn oma. Van de eerste winst op een handeltje supplementen kocht hij een naaimachine voor haar.

Het eerste succes op fitness beurs

De aanleiding voor Ben Francis om Gymshark te starten was zijn eigen slechte ervaring met gym-kleding. Hij trainde graag, maar het lukte hem maar niet om kleding te vinden die hij echt perfect vond zitten. Samen met een schoolvriend, Lewis Morgan begon hij zijn eigen bedrijf in fitnesskleding en supplementen, en zo zag Gymshark het daglicht.

Het lukte aanvankelijk niet een deal te sluiten met leveranciers. Uit nood geboren begonnen Ben en Lewis dan maar met dropshipping; pas als iemand iets bestelde ging er een order naar de leverancier. De handel kwam op gang en de fitnesskleding zorgde voor een eerste doorbraak: tentoongestelde kleding op een fitness beurs in Birmingham ging viraal en leverde duizenden orders op.

Mega groei door influencers

De groei van het succes van Gymshark komt voor een groot deel door Francis slimme en moderne gebruik van marketing.  Peperdure reclamecampagnes zoals die van de grote merken Nike en Adidas met hun miljarden aan marketing budget zaten er zeker in het begin voor Gymshark natuurlijk niet in. Frances zette daarom al vanaf het begin in op naamsbekendheid vergroten door influencers: hij betaalde bekende sport- en fitness fanaten op YouTube, Instagram en later ook TikTok om zijn kleding te promoten.

De social media sterren groeiden met hem mee; in de begintijd had Gymshark maar enkele tientjes per keer te besteden, tegenwoordig kan een influencer wel $100.000 per jaar verdienen met Gymshark promoten. Prettige bedragen, maar alles bij elkaar nog altijd veel minder dan wat bijvoorbeeld Nike of Adidas kwijt zijn aan marketing.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ben Francis (@benfrancis)

 

Eén van de snelst groeiende ondernemingen ter wereld

Tijdens de corona pandemie-jaren 2020 en 2021 groeide Gymshark verder. Vooral tijdens de lockdowns bestelde vrijwel iedereen sowieso meer online en was er ook meer behoefte aan lekker zittende vrijetijdskleding: de omzet van Gymshark groeide nog maar weer eens verder met maar liefst 40%.

In een kleine negen jaar ging Ben Francis van pizza’s bezorgen voor vijf pond per uur naar leider van een bedrijf met meer dan een miljard omzet. Francis heeft naar schatting zo’n 70% van de Gymshark-aandelen in handen.

Een landhuis in de Cotswolds

‘The last 7 years of my life have been crazy’ meldt Francis op zijn eigen website. Dat is nog zacht uitgedrukt, als je weet dat Gymshark een van de snelst groeiende bedrijven ter wereld is, actief in 131 landen en Ben Francis zelf een plekje verwierf in de Forbes 30 under 30; de lijst van succesvolle ondernemers onder de 30. Ook is hij benoemd in de UK Government’s Business Council for Entrepreneurs, een soort adviesraad voor de Britse regering.

Ben Francis woont tegenwoordig in een landhuis in de Cotswolds, een heuvelachtige streek in Centraal -Engeland. Daar woont hij met zijn vrouw Robin Gallant, hij leerde haar kennen doordat zij één van de influencers was die hij benaderde om op YouTube Gymshark te promoten.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Robin Francis (@robin.francis)