Geld & Carrière

Investeren? Deze simpele technische analyses verbeteren je rendement

Technische Analyse principes investeren

Stel je voor, je krijgt van een vriend een gouden tip om in een crypto munt of aandeel te stappen, maar je weet niet wanneer het juiste moment is om te kopen of juist te verkopen. Veel mensen die actief aan het handelen zijn, gebruiken technische analyse als strategie om een indicatie te krijgen of ze hun investering moeten kopen of juist verkopen. Maar hoe kan jij technische analyse gebruiken zonder dat je veel van investeren weet?

Wat is technische analyse?

Per definitie bestaat technische analyse uit meerdere statistieken, indicatoren, trendlijnen en patronen die een handelaar kunnen helpen om de koers en algehele markt beter te begrijpen. Het snappen van de basis principes kan je helpen om je winsten te maximaliseren en verlies te beperken. Het is verreweg een van de belangrijkste strategieën die een handelaar in zijn arsenaal kan hebben. Technische analyse kan goed werken aangezien mensen vaak dezelfde beslissingen maken als in het verleden. Technische analyse kan deze beslissingen goed voorspellen.

Bij fundamentele analyse kijk je naar wat het project of bedrijf waarin jij investeert voor waarde levert aan de markt. Technische analyse, aan de andere kant, richt zich uitsluitend op data dat kan helpen om te bepalen of het voor een handelaar een goed moment is om in een investering te stappen of niet. Daarnaast kan je tot op zekere hoogte beter inschatten wat er in de toekomst met een koers zal gebeuren, met data die je in het heden hebt. Laten we een kijkje nemen naar een paar veelgebruikte principes binnen technische analyse.

Technische Analyse principes investeren 1

Belangrijke technische analyse principes:

Steun- en weerstandsniveaus

Een steunniveau is wanneer de prijs terugkaatst naar zijn vroegere waarde, maar dit niveau weet vast te houden. Een steunniveau is een mooi moment voor een handelaar om in een investering te stappen, aangezien dit een punt is waar de investering in het verleden zijn prijs heeft weten vast te houden.

Een weerstandniveau is de plek op de grafiek waar de prijs in het verleden is geweest, maar voor een langere tijd niet boven dat punt wist te breken. Aangezien de investering in het verleden niet door deze prijs wist te komen, is het verstandig om net voor dit prijspunt een gedeelte van je investering te verkopen, omdat de kans bestaat dat de prijs weer niet door dit punt heen komt.

Trendlijnen

Trendlijnen worden getekend op een grafiek van de prijs van een bepaalde investering. Deze lijnen zijn bedoeld om aan te geven dat de prijs op een bepaalde manier beweegt. Je maakt een trendlijn door een lijn te trekken van de hoogste punten van een prijspunt en de laagste punten. Vaak zie je een explosieve beweging bij de prijs als de prijs buiten deze trend weet te breken. Dit is omdat mensen in dit geval een andere trend verwachten voor deze investering en daarop een beslissing maken om te kopen of te verkopen.

Vaak zie je dat handelaren verwachten dat de prijs binnen deze trendlijn blijft. Om deze reden zullen veel handelaren een investering maken als hij aan de onderkant van de trendlijn komt, omdat ze verwachten dat de prijs omhoog gaat en binnen de trend blijft. Aan de andere kant verkopen investeerders vaak als de prijs bij de bovenste trendlijn komt, omdat ze verwachten dat de prijs binnen de trend blijft.

Kandelaars

Japanse candlesticks zijn veruit de populairste manier voor traders om een koersbeweging te voorspellen. Er zijn tientallen candlestick patronen, maar de Doji candlestick is een van de meest populaire die traders vertelt dat een prijsverandering naar boven of beneden op het punt staat te gebeuren.

Handelsvolume

Handelsvolume vertelt hoeveel er gehandeld wordt op een bepaald moment. Bij een hoog volume betekent er dat er meer geld omgaat in de markt. Als er meer geld omgaat in de markt is de kans groter dat de prijs een sterkere beweging maakt dan wanneer het volume laag is.

Als er een prijsbeweging ontstaat met veel volume, zegt dit vaak meer dan wanneer dezelfde beweging wordt gemaakt met minder volume, aangezien de prijs makkelijker te beïnvloeden is bij een lager volume.