Geld & Carrière

Belastingvrij zwart werken: tot dit bedrag mag je legaal bijverdienen

belastingvrij-zwart-werken
(Foto: Freepik)

De kosten van het leven – energierekeningen, boodschappen, en huizenprijzen – blijven maar stijgen. In deze tijden zoeken we met z’n allen naar manieren om een extra zakcentje te verdienen. Het is echter wel balen dat een deel van dat extra inkomen linea recta naar de Belastingdienst gaat. Daarom hebben wij voor je uitgezocht hoeveel je officieel belastingvrij kunt bijverdienen.

Bijverdienen naast je baan, zonder belastingaftrek

Heb je een vaste baan en nog wat tijd over? Dan kan het slim zijn om er nog wat bij te klussen, zodat je toch nog wat kunt sparen. Denk aan (online) les geven of het verkopen van producten, zowel fysiek als online. Het verdienen van passief inkomen is ook een populaire trend. Hoewel zo’n extra zakcentje welkom is, moet je wel opletten voor eventuele extra belastingaftrek.

Je betaalt namelijk belasting over je gehele vermogen. Maar, er is een grensbedrag dat je bij de belasting als ‘belastingvrij‘ onder extra inkomsten mag opgeven. Voor 2023 ligt dit bedrag op €8.520,-. Dus, als je in loondienst bent en daarnaast nog bijklust, mag je per jaar maximaal €8.250,- belastingvrij bijverdienen. Belangrijk is wel dat je je extra inkomen aangeeft bij je belastingaangifte. Het is dus niet volledig ‘zwart’.

belastingvrij-zwart-werken

Speciale regels voor (belastingvrij) bijverdienen

Als je je aangifte doet, is het belangrijk om goed op de speciale regels te letten. Zo kunnen ZZP’ers tot ongeveer € 30.000 winst maken voordat ze belasting moeten betalen. Het is ook mogelijk om bij te verdienen naast je pensioen, zonder dat dit invloed heeft op je AOW. Maar let op: de belastingschijf waarin je valt, kan veranderen naarmate je meer verdient.

Ook het soort werk en de frequentie ervan spelen een rol. Verkoop je af en toe iets op Marktplaats, dan hoef je dit niet als extra inkomen op te geven bij de Belastingdienst. Maar als je wekelijks of dagelijks iets verkoopt, dan moet je dit wel aangeven. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Belastingdienst.