Geld & Carrière

7 fouten die je wilt voorkomen met belastingaangifte doen

belastingaangifte-fouten-voorkomen

We mogen weer belastingaangifte doen. Een klus die niet bij heel veel mensen op het lijstje van favoriete bezigheden zal staan. Toch is het verstandig er even goed voor te gaan zitten. Een foutje kan namelijk vervelende consequenties opleveren. We zetten op een rij wat de meest gemaakte fouten zijn bij de belastingaangifte, zodat jij ze makkelijk kunt voorkomen.

7. Verkeerde gegevens invoeren

Heb je een hekel aan belastingaangifte doen, dan wil je er snel vanaf zijn. Toch is het aan te raden de tijd te nemen om even goed te focussen en te dubbelchecken. Maak je namelijk een of meerdere fouten, dan moet je misschien later nog een keer met de aangifte aan de slag. Rekeningnummers, namen, bedragen: controleer op invoerfouten bespaart je latere ellende.

6. Te lang wachten

De belastingaangifte moet voor 1 mei binnen zijn. Begin er dus op tijd mee. Bovendien krijg je als je vroeg bent eerder bericht: doe je voor 1 april aangifte dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Haal je 1 mei niet, dan kun je vaak nog wel uitstel krijgen, maar daarna riskeer je simpelweg een boete. Redt je het echt niet, neem dan contact op met de Belastingdienst om uitstel aan te vragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Belastingdienst (@belastingdienstnl)


5. Aftrekposten of heffingskortingen vergeten

Er zijn enorm veel aftrekposten en ook aardig wat heffingskortingen. De Belastingdienst heeft ze voor je op een rij gezet, dus check ze van tevoren even. Check hier het aftrekposten overzicht en hier het heffingskortingen overzicht.

4. Verkeerde WOZ datum

Dit gaat echt vaak mis en is eenvoudig te voorkomen. Let op dat je de WOZ-waarde gebruikt van de beschikking van het jaar ervoor. Doe je bijvoorbeeld aangifte over het jaar 2022, gebruik dan de WOZ-beschikking met peildatum 1 januari 2021. Dus niet de bedragen die op de beschikking staan die je begin 2023 hebt ontvangen. Die gaat namelijk over de WOZ-waarde op 1 januari 2022.

Belastingaangifte 2023

3. Verkeerde WOZ bedragen

De vooraf ingevulde bedragen op je aangifte kloppen niet altijd. De WOZ-bedragen zijn daar een voorbeeld van. Check deze altijd even. Soms is er bijvoorbeeld een verkeerde peildatum gebruikt waardoor er het bedrag van een ander jaar staat.

2. Giften onterecht aftrekken

Giften zijn een veelgebruikte aftrekpost. Je moet ze wel verantwoorden. Doe je geld in een collectebus? Dat kun je niet aftrekken als je geen betaalbewijs hebt. Ook is de aftrek van giften beperkt tot officieel erkende goede doelen. Die hebben de zogenoemde ANBI-status, die je op de site van de Belastingdienst kunt controleren: check hier de ANBI-status.

1. Teveel aftrekken nieuwe woning

Het afgelopen jaar een nieuw huis gekocht? Dan heb je een groot aantal interessante aftrekposten. Toch worden er vaak nog te veel aftrekposten opgevoerd. Onder andere makelaarscourtage, overdrachtsbelasting en notariskosten voor de koopakte opvoeren zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Lees hier alles aftrekposten eigen woning nog eens rustig na.