Geld & Carrière

Goed om te weten: zoveel belasting betaal je over een 13e maand

belasting-dertiende-maand
(Foto: Depositphotos)

Veel Nederlanders ontvangen aan het eind van het jaar een dertiende maand of een eindejaarsuitkering. Een leuk extraatje voor de feestdagen, maar hoe zit het belastingtechnisch en hoeveel geld hou je eraan over? Wij zochten het voor je uit.

December is – mede vanwege de feestdagen – de duurste maand van het jaar. Veel werkgevers belonen hun personeel met een 13e maand, zodat je wat extra te besteden hebt. Wat maar weinig mensen weten is dat je meer belasting betaalt over deze ‘bonus’. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

13e maand of eindejaarsuitkering?

Hoewel de 13e maand en eindejaarsuitkering beiden een extra beloning bovenop je normale salaris zijn, zit er wel een belangrijk verschil tussen de twee. Dit zit hem voornamelijk in de manier waarop de beloningen berekend worden.

Een 13e maand bestaat uit een extra bruto maandsalaris, vandaar ook de naam ’13e maand’. Een eindejaarsuitkering is een percentage van je bruto-jaarsalaris en hangt soms af van de prestaties van het bedrijf. In beide gevallen bouw je vaak geen vakantiegeld en pensioen op.

Wettelijk gezien is je werkgever niet verplicht om je een 13e maand of eindejaarsuitkering te betalen. Dit hangt vaak af van afspraken die zijn vastgelegd in je cao of in je arbeidsovereenkomst. Mocht je een extraatje ontvangen, dan is het goed om te weten hoeveel belasting je over dit bedrag betaalt.

belasting-dertiende-maand
(Foto: BSR)

13e maand en de belastingdienst

Is het jou eerder al eens opgevallen dat je van de 13e maand netto minder overhoudt dan een normaal maandsalaris? Dat kan kloppen. Zoals we eerder in dit artikel al schreven, betaal je over een 13e maand of eindejaarsuitkering meer belasting.

En de belasting die je betaalt is niet zo zuinig ook. De 13e maand en eindejaarsuitkering zijn een vorm van een bijzondere beloning. Dit betekent dat deze extra wordt belast. Dat is precies waarom je hier netto minder van overhoudt dan van een normaal salaris.

Omdat er over bijzondere beloningen geen loonheffingskorting wordt berekend, valt het hele bedrag in de hoogste belastingsschijf die op jou van toepassing is. Hoe dit precies werkt leggen we hieronder uit, inclusief een aantal voorbeelden met salarissen.

belasting dertiende maand 5

Zoveel belasting betaal je over de 13e maand

Hoeveel belasting je precies over je 13e maand of eindejaarsuitkering betaalt, wordt bepaald door het zogeheten ‘bijzonder tarief’. Dit is het belastingpercentage wat wordt toegepast op eenmalige verloningen, waaronder vakantiegeld en overwerk, maar dus ook de 13e maand en eindejaarsuitkering.

Voor belastingjaar 2023 gelden er twee schijven. Voor belastbare jaarinkomens onder tot € 73.031 geldt een vast percentage van 36,93%. Voor inkomens vanaf € 73.031 geldt automatisch het hoogste percentage wat we in Nederland kennen, namelijk 49,50%.

Jaarinkomen onder 73.031 per jaar

Hoe werkt dit in de praktijk? Het is vrij eenvoudig. Stel je verdient 3.500 euro bruto per maand, dan ligt je jaarinkomen rond de 42.000 euro. Ontvang je een 13e maand, dan betaal je over die eenmalige extra uitgekeerde 3.500 euro maar liefst € 1.292,55 belasting. Netto houdt je er dan € 2.207,45 aan over.

Jaarinkomen boven 73.031 per jaar

Behoor jij tot de grootverdieners en komt je bruto jaarinkomen boven de grens van € 73.021 per jaar? Dan gaat bijna de helft naar de belastingdienst. Stel je verdient 6.200 bruto per maand, dan betaal je over je 13e maand maar liefst € 3.069 aan belasting en houdt je ‘slechts’ € 3.131 netto over. Een lekkere aanvulling op je spaargeld.

Wil je net als iedereen minder belasting betalen en meer geld overhouden? Hier lees je 6 punten waarop je moet letten bij je belastingaangifte om minder belasting te betalen.