
5 belangrijke vragen die je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan bereid je jezelf voor op de vragen die aan jou worden gesteld door jouw potentiële werkgever. Het is echter ook erg belangrijk dat jij vragen voor hen hebt. Door vragen te stellen toon je interesse in het bedrijf, de functie en eventuele collega’s. Maar wat zijn nou de beste vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Wij hebben de tips.
De beste vragen voor een succesvolle sollicitatie
Je bent al een stap verder dan vele anderen als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is dus belangrijk dat je een goede indruk maakt op de persoon waar je mee gaat spreken. Wij hebben al eerder een aantal goede tips voor een succesvolle sollicitatie op een rijtje gezet. Het is ten eerste erg belangrijk dat je er goed verzorgd uitziet. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld een perfect pak aan hebt.
We hebben ook tips gedeeld hoe je met je cv een boost kan geven aan je carrière. Zonder een goed zittend pak en een cv kun je beter thuisblijven. Daarnaast hebben we eerder belangrijks tips gegeven over hoe je het beste kunt onderhandelen over je salaris. Met al deze tips kan het bijna niet fout gaan. In dit artikel delen we de vijf beste vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
1. Is dit een nieuwe functie?
De eerste vraag gaat uiteraard over de functie waar je naar solliciteert. Als de potentiële werkgever vertelt dat deze functie eerder door iemand anders werd vervuld, dan vraag je wat de vorige werknemer goed heeft gedaan in deze rol. Zo kom je er op een subtiele manier achter of er tijdens die functie iets mis is gegaan, en wat er van jou wordt verwacht. Tevens toon je interesse in de te vervullen werkzaamheden.
2. Welke verantwoordelijkheden krijg ik?
Het is een duidelijke vraag waarop je een duidelijk antwoord mag verwachten. Als jij een bepaalde functie gaat vervullen dan wil je precies weten wat er van jou wordt verwacht. Dat is niet alleen in het belang van het bedrijf, maar ook in jouw belang. Zo leer je jouw grenzen binnen het bedrijf kennen, en kun je voor jezelf een duidelijk takenlijst opmaken. Als jouw verantwoordelijkheden duidelijk zijn dan is er minder kans op miscommunicatie.
3. Wat ga ik verdienen?
Een logische vraag, anders kun je net zo goed vrijwilligerswerk gaan doen. Weet wat je waard bent. Jij kunt zelf ook aangeven wat je wilt gaan verdienen, dus daar kan over worden onderhandeld. Een gesprek over het salaris hoeft niet meteen plaats te vinden, in sommige gevallen zijn er meerdere gesprekken tijdens een sollicitatieprocedure. Begin een gesprek dus nooit direct met deze vraag.
4. Zijn er doorgroeimogelijkheden?
Werken bij een bedrijf draait niet alleen om geld verdienen. Je wilt ook doelen bereiken, groeien binnen het bedrijf, streven naar een hogere functie. Je wilt dus van tevoren weten of er doorgroeimogelijkheden zijn. Daarnaast laat je met deze vraag ook weten dat je ambitieus bent, een eigenschap die elke werkgever wel kan waarderen.
5. Wat zijn de toekomstplannen van jullie bedrijf?
Elk ambitieus bedrijf heeft toekomstplannen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in deze plannen door deze vraag te stellen. Je bent tenslotte niet alleen geïnteresseerd in de functie, maar ook in het bedrijf waar je voor gaat werken. Jij bent de uitstekende kandidaat omdat je onderdeel wilt worden van het bedrijf, zo simpel is het. Met alle tips in dit artikel kan het niet meer fout gaan.