Health

Beginnen met mediteren? Deze 5 stappen helpen je starten

beginnen met mediteren

Mediteren is een geweldige manier om je gezondheid een duwtje in de goede richting te geven, je humeur te verbeteren en je meer verbonden te voelen met de mensen om je heen. Toch kan het met meditatie moeilijk zijn om erachter te komen hoe je moet beginnen. Maar geen zorgen, in dit artikel behandelen we 5 stappen over hoe je kan beginnen met mediteren.

Beginnen met mediteren kun je leren

Mediteren lijkt een abstract begrip. Maar wat veel mensen niet weten is dat iedereen eraan kan beginnen. Sterker nog, veel CEO’s van grote bedrijven gebruiken meditatie om hun geest helder te houden en hun productiviteit te verhogen zodat ze betere leiders worden.

Door 5-10 minuten per dag te mediteren verminder je niet alleen stress, maar zal je ook beter in je vel gaan zitten. Belangrijk is wel dat je het elke dag doet, zodat je brein er op de lange termijn de vruchten van kan plukken. Dit zijn 5 tips die je helpen om eraan te beginnen:

beginnen met mediteren

1. Begin vroeg en win de dag

Probeer als je ’s ochtends wakker wordt als eerste te mediteren. Op die manier weet je zeker dat het ook echt gedaan wordt en niet van de to-do-lijst wordt gehaald als je dag misschien iets drukker is dan je gewend bent. Bovendien kan ochtendmeditatie een leuke manier zijn om de dag te beginnen – je bent opgefrist, wakker en op schema voor een bewuste dag.

2. Let op de juiste houding

Er zijn in totaal vier meditatieposities die voor de meeste mensen het beste werken. Je hoeft jezelf niet te forceren om bijvoorbeeld rechtop te zitten. Als je jezelf dwingt om te rechtop te zitten, zal je geest gespannen worden.

De ideale positie voor meditatie ligt voor de meeste mensen ergens tussen rechtop en toch comfortabel zitten. Bijvoorbeeld op de bank of een comfortabele stoel, armen en benen naast je lichaam en voeten plat op de grond. Leg een kussentje in je onderrug zodat je wel in een goede houding blijft.

beginnen-met-mediteren

3. Creëer een eigen plek

Het kiezen van een specifieke kamer of een ruimte om te mediteren kan helpen om je lichaam en geest te trainen om zich comfortabeler te voelen, en om gemakkelijker over te gaan naar meditatie. Zie het een beetje als een thuiskantoor, waar je alleen heen gaat om je te kunnen concentreren op werk. Het is ontzettend belangrijk om een speciale ruimte te creëren om je te helpen om gefocust te blijven.

4. Adem met je natuurlijk ritme

Meditatie betekent grotendeels dat je je op je ademhaling concentreert, en deze gebruikt als een anker voor je geest. Aan de andere kant is het belangrijk dat je er niet te veel aan denkt, of deze op allerlei manieren gaat veranderen. Laat je meditatie op een natuurlijke wijzen ontvouwen, en let vooral goed op het gevoel dat het in je lichaam creëert.

beginnen-met-mediteren

5. Gebruik een mobiele App voor hulp

Om je te helpen beginnen met meditatie is natuurlijk meer nodig dan alleen de tips die wij voor je hebben uitgezocht. Een goede manier om je te storten in de wereld van meditatie is het gebruik maken van een app die je stapsgewijs helpt om je innerlijke rust te vinden. De App ‘Calm’ is hier een goed voorbeeld van. Met meer dan 100 miljoen downloads is Calm een app die beschikt over de juiste handvaten om jouw meditatie-reis naar het volgende level te tillen.

Voordelen van meditatie voor je geest en lichaam

Er zitten veel voordelen aan mediteren. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen om een betere nachtrust te krijgen, maar kan het ook voor stressvermindering zorgen en je focus helpen te verbeteren. Wel is het belangrijk dat je, net als gezonde voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging om af te vallen, het elke dag en structureel blijft doen. Pas dan kan je na verloop van tijd de vruchten ervan plukken.