Geld & Carrière

Dit is het indrukwekkende aantal bedrijven van Frits van Eerd

Bedrijven Frits van Eerd

Frits van Eerd was de laatste tijd veel in het nieuws, maar niet op de manier zoals hij het zelf graag zou zien. De onder verdenking van meewerken aan witwassen teruggetreden topman kennen we vooral van Jumbo, maar hij heeft nog tientallen andere bedrijven en zakelijke activiteiten. Hoe is het zakenimperium van Frits van Eerd opgebouwd? Hieronder lees je er alles over.

Van Eerd doet stapje terug bij Jumbo

Frits van Eerd werd op 13 september gearresteerd tijdens een inval in zijn villa, in de Brabantse plaats Heeswijk-Dinther. Na verhoren werd hij 19 september weer vrijgelaten. Hij is nog wel steeds verdachte in een witwaszaak.

Onlangs deed hij een stapje terug bij Jumbo: in zijn eigen woorden om zich op zijn persoonlijke omstandigheden te focussen. Frits van Eerd heeft echter nog veel meer zakelijke belangen dan die van Jumbo. Het is niet bekend in hoeverre hij bij zijn andere bedrijven een stapje terug doet.

Vermogen Frits van Eerd

Andere bedrijven van Frits van Eerd

Bij welke bedrijven buiten Jumbo heet Frits van Eerd nog meer een vinger in de pap? Allereerst de eigen handelsonderneming van Frits van Eerd, niet zo verrassend de Handelsonderneming Frits van Eerd B.V geheten. Daarnaast behoren restaurantketen La Place en de oer-Hollandse winkelketen Hema tot het Jumbo-concern.

Ook geregistreerd op hetzelfde adres: Van Eerd Beheer BV, met als dochteronderneming Van Eerd Golf & Hockey BV: dit bedrijf claimt het grootste assortiment aan hockey – en golf spullen van Nederlandse te verkopen en heeft inmiddels 9 golfwinkels en 8 hockey winkels in Nederland.  Ook de website Jumbosports.com valt onder dit bedrijf.

Ondernemingen als hobby

Maar er is nog meer: zoals de Stichting Spitfires Flying Vintage Everyday, een opvallende bedrijfsnaam. Het gaat hier om een uit de hand gelopen hobby van Van Eerd. Hij is niet alleen liefhebber van snelle auto’s, maar ook van vliegtuitgen. Zo kocht hij een aantal jaar geleden twee Spitfires, historische gevechtsvliegtuigen waarmee de Engelse luchtmacht het in de Tweede Wereldoorlog mee opnam tegen de Duitsers.

Dan is er nog Van Eerd Golf BV, een in het ontwikkelen van golfbanen en terreinen gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf bestaat al wat langer, eerst zat vader Karel van Eerd in het bestuur.

Bedrijven Frits van Eerd

Nog meer zakelijke belangen

Van Eerd gaf niet alleen leiding aan veel bedrijven, ook indirect is hij bij diverse bedrijven betrokken. Dat gaat vaak via het eigen investeringsfonds van de familie, Mississippi Ventures. Dit investeringsfonds stak onder andere een onbekend bedrag in flits bezorger Gorillas.

De sportsponsoring van Jumbo en van Eerd

Frits van Eerd staat bekend als sportfanaat en veel sponsoring van Jumbo richt zich dan ook op sportactiviteiten. Autoracen is een sport die hij tot voor kort zelf beoefende. Met zijn VES Racing sponsort hij zelf diverse auto race- en rally activiteiten.

Ook is hij al jaren sponsor van de succesvolle motorcrosser Jeffrey Herlings. Met Jumbo Is van Eerd als sinds 2013 de sponsor van Max Verstappen. Dan zijn er nog onder de naam Team Jumbo-Visma de bekende schaats- en wielerploegen.

Bedrijven Frits van Eerd

Hobby’s en vrije tijd

Je zou zeggen dat Frits van Eerd aan alle zakelijke belangen zijn handen meer dan vol had. Toch zag hij nog kans voor activiteiten in zijn privéleven. Hij staat bekend als fanatiek racer en deed onder andere mee aan Parijs-Dakar.

Ook maakt hij graag muziek. Met zijn band Factor 12 was hij zelfs een keer te gast bij De Toppers. Onder de naam Frits & Feestteam had Van Eerd diverse carnavalshitjes, zoals de liedjes ‘Fan van Jou’ en ‘Ik Zet Vandaag De Bloemetjes Weer Buiten’. Van dat laatste zal voorlopig niet veel terechtkomen voor Frits van Eerd.

Hoe gaat het nu verder met Frits van Eerd?

Al met al bezit Frits van Eerd een behoorlijke lijst met bedrijven en belangen en sponsort hij veel activiteiten. Verschillende journalisten die aanklopten met informatieverzoeken, over hoe het nu verder moet met de leiding van alle bedrijven kregen geen of vage antwoorden.

Volgens insiders kan het wat langer uitblijven van leiding tot problemen leiden. Vooral La Place wordt vaak genoemd, omdat het bedrijf al eerder in korte tijd meerdere CEO’s zag komen en gaan. En dat terwijl Van Eerd plannen had La Place wereldwijd uit te rollen.